Helyi közélet

2015.12.06. 12:21

Miért fontos a szobanövények párásítása?

Debrecen - A télen sok megpróbáltatásnak tesszük ki a növényeinket.

Debrecen - A télen sok megpróbáltatásnak tesszük ki a növényeinket.

A szobai dísznövények szenvednek a száraz levegőtől. Télen éppen ezért használjunk párologtatót, vagy helyezzünk a fűtőtestre vízzel telt edényt. Az sem baj, ha a szobában szárítjuk a ruhákat, amelyek szintén párásítják a levegőt. Ezzel nemcsak szobanövényeinknek, hanem magunknak is jót teszünk. A virágcserepek alá helyezzünk még egy, a szokásosnál nagyobb alátétet, amelyet mindig töltsünk fel vízzel, hogy a növény környezetében páradúsabb legyen a levegő – olvasható az edenkert.hu oldalon. A téli időszakban a szoba napfényesebb részében alakítsunk ki zöld sarkot, amelyben egymás mellett több növényt helyezünk el. Folyami kaviccsal, vagy agyaggranulátummal töltsünk meg egy nagy tálat, és cserepestől helyezzük el benne a növényeket. A kavicságyat rendszeresen töltsük fel vízzel. A növények párologtatásukkal kedvező mikroklímát alakítanak ki maguknak és egymásnak.

Szobanövényeinket időnként permetezzük (spricceljük) le tiszta, forralt, és szoba-hőmérsékletűre hűtött vízzel, vagy desztillált vízzel. A permetezéssel nem csak a páratartalmat növeljük, hanem a port is lemossuk a növényről, és szabaddá válnak a légzőnyílások. Azonban a párásítást sem szabad túlzásba vinni, mert a meleg lakásban kedvező környezetet teremt a gombakártevőknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában