Helyi közélet

2015.12.17. 14:44

Heves vita után ment át az adókedvezmény a közgyűlésen

Debrecen - Adókedvezményt kapnak a debreceni háziorvosok, a védőnők és a K+F cégek.

Debrecen - Adókedvezményt kapnak a debreceni háziorvosok, a védőnők és a K+F cégek.

Elfogadta a debreceni önkormányzat közgyűlése azt az előterjesztést, mely szerint helyi iparűzési adókedvezményt biztosítanak a vállalkozó háziorvosoknak, védőnőknek, valamint a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégeknek.

Újragondolt adópolitika

A szóban forgó egészségügyi dolgozók közül azok vehetik majd igénybe az 50 százalékos engedményt, akiknek az iparűzési adóalapja nem haladja meg a 20 millió forintot. A tavalyi iparűzési adóbevallások alapján Debrecenben 163 háziorvos csaknem 41 millió forint iparűzési adót fizetett. A város emiatt jövőre 20-21 millió forint adóbevételtől esik el. Az önkormányzat reménye szerint cserében az egészségügyi ellátásban dolgozó vállalkozások többet tudnak majd fordítani az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalának emelésére.

Arról is döntöttek, hogy a kutatással, fejlesztéssel (K+F-el) is foglalkozó vállalkozások adójukat ezen tevékenység költségének 1 százalékával, maximum az adójuk 70 százalékáig mérsékelhetik. (Jelenleg ilyenekből 80 működik Debrecenben. Ezek közé sorolják például a Richtert, a Tevát és a National Instrumentset.) Az adókedvezmény a következő évben 600-800 millió forinttal csökkenti majd a város bevételeit. A vitában Varga Zoltán DK-s képviselő azt javasolta, hogy mind a 22 ezer debreceni vállalkozás iparűzési adóját mérsékeljék 1,7 százalékra. Dr. Papp László polgármester azt mondta, hogy ez nem elfogadható, nem megvalósítható. A cél a kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cégek Debrecenbe csábítása, mert azok a válság éveiben is jól teljesítettek, sok embert foglalkoztatnak és megfelelő fizetést adnak. Hosszú távon ezektől jelentős plusz adóbevételt várnak.

– A debreceni gazdaság ezer lábon áll. Nem kötődik egyetlen nagy üzemhez, például egy autógyárhoz. A technológiai ipar erősítésével még „színesebbé válhat a kép” – jelentette ki a város vezetője.

Szobrot kap Ady

Jövő júliustól a katasztrófavédelem végzi, végezteti majd el a kéményseprést a megyeszékhelyen, miután a közgyűlésen felbontották a debreceni önkormányzat és a Fütesz Kft. között erre kötött szerződést.

Arról is döntöttek, hogy 2016-ban a város teljes területére kiterjesztik az úgynevezett sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtést. Az újonnan bevonásra kerülő városrészekben is a papír, a műanyag és a fém elkülönítésére lesz lehetőség. A sárga zsákokba üveget nem lehet tenni, azt az erre a célra kialakított gyűjtőszigeteken lehet kidobni.

A közgyűlés vége felé egyhangúlag fogadták el azt az előterjesztést, mely szerint szobrot állítanának Ady Endrének, a Csokonai Színház mögött, az Ady Parkban, a gimnázium előtt. Dr. Papp László polgármester szavaiból kiderült, hogy a jövőre esedékes megvalósításra pályázati pénzt is nyertek.

HBN-OCs


Debrecen - Vita bontakozott ki a közgyűlésben arról az előterjesztésről, mely szerint a nyugati kiskörút új szakaszát is a rendszerváltás utáni első miniszterelnökről, Antall Józsefről nevezzék el.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában