Helyi közélet

2015.12.01. 08:20

Egészséges, finom ételek a menzaprogramban

Debrecen - November 30-án öt – több mint kétmilliárd forintból megvalósult – pályázat zárult az egyetemen.

Debrecen - November 30-án öt – több mint kétmilliárd forintból megvalósult – pályázat zárult az egyetemen.

– Kiváló az interdiszciplináris háttere van a Debreceni Egyetemnek 14 karával az egészségipar fókuszterületeinek vizsgálatára. Élvonalbeli kutatásokat végzett az egyetem az elmúlt időszakban, nemzetközi kutatóhálózat alakult ki – mondta dr. Szilvássy Zoltán rektor a projektek sajtótájékoztatóval egybekötött hétfői zárórendezvényén.



Tudásalapú gazdaság

A Tudás-Park programban az egyetem az önkormányzattal, a kereskedelmi és iparkamarával, valamint az Innova Kft.-vel a tudásalapú gazdaságfejlesztést valósított meg a gyógyszer-, az élelmiszeripar, valamint az informatika és elektronika területén. A programban többek között elkészült Debrecen befektetés-ösztönzési stratégiája, valamint az Ipari Parkban kialakítandó innovációs pláza tervei. – A pályázatban a kezdeti nehézségek ellenére a változó érdekek és rendszerek közösen érték el ezeket az eredményeket, amilyen együttműködésre a jövőben is lesz példa – jelentette ki Köpeczi-Bócz Tamás államtitkár.

Mozgás és étkezés

– A jövőben az egészséges táplálkozást és életmódot szeretnénk népszerűsíteni, ennek érdekében 42 tananyag készült el hat témakörben. Ezek célja, hogy a közétkeztetésben olyan ételeket biztosítsunk az iskolások számára, melyek amellett, hogy finomak, egészségesek is – mondta dr. Stündl László szakmai vezető-helyettes. A séfek szakmaiságának elmélyítésére elindították a Szakács Akadémiát, a Reform-menza program pedig az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket terjesztette. A sport és a tudomány területén történt változásokról dr. Bácsné dr. Bába Éva szakmai vezető számolt be. – Új tananyagok jöttek létre és két képzési program is megújult. Egyetemi, városi és megyei szinten is megfogalmaztuk a sportstratégiát, amelynek hatását a társadalom a következő tíz évben érezheti majd – mondta.



Kutatások a jövőben is

Dr. Nagy János szakmai vezető a klímaváltozás hatásait vizsgáló program szakmai vezetője kijelentette: a tudományos munka a jövőben gyakorlati szempontokból kerül előtérbe. – 14 egyetemmel és 11 kutatóintézettel a mai legmagasabb tudás szintjén tudjuk a jövőben folytatni a munkát – hangsúlyozta. Dr. Tőzsér József a stressz és öregedés okozta betegségekkel kapcsolatos projekt szakmai vezetője elmondta, létrejött egy olyan kutatói hálózat, ami a jövőben sikeresen pályázhat különböző tenderekre, hogy a meglévő elméleti tudást a gyakorlatban is tudják majd hasznosítani.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában