Helyi közélet

2015.12.21. 15:56

DK: Miért kapott kedvezményt a Jobbik?

Debrecen - Varga Zoltán DK-s politikus szerint nem volt rendben a Jobbik irodabérlése.

Debrecen - Varga Zoltán DK-s politikus szerint nem volt rendben a Jobbik irodabérlése.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) helyi politikusa kijelentette: le kellene mondania az önkormányzati ingatlanokat kezelő Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójának, Kováts Ákosnak, mert 2010. és 2014. között jogtalanul adtak bérbe kedvezményesen a Jobbiknak a Vásáry István utcán irodát. Az ellenzéki politikus a cég székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 212 négyzetméteres Vásáry utcai ingatlanért havonta négyzetméterenként mindössze 100 forintot kértek, így a várost szerinte több mint 10 millió forintos kár érte. Varga Zoltán hozzátette: nincs olyan helyi rendelet amely a Jobbiknak kedvezményt biztosítana. 2003-ban mindössze egy olyan határozat született mely alapján az akkori pártok bérelhettek kedvezményes áru irodát. Csakhogy a Jobbik Debrecenben abban az időben még nem működött – ismertette a DK önkormányzati képviselője. Arról is beszélt, hogy napvilágot látott a Jobbik 2013-as pénzügyi beszámolója melyből szerinte kiderül: belföldi jogi személyként a Jobbik legnagyobb támogatója akkor 1 millió 728 ezer forinttal a Cívis Ház Zrt. volt. Az ügy tisztázása érdekében Varga Zoltán feljelentést akar tenni.

Szabályos volt

Kováts Ákos a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója válaszában hangsúlyozta, az országgyűlés döntése értelmében a parlamenti frakcióval rendelkező pártok részére 2014. január 1-jéig volt lehetőség kedvezményes bérleti díj megállapítására, melyet valamennyi ilyen szervezet számára négyzetméterenként 100 forintban határoztak meg. Azóta csak piaci áron lehet ingatlant bérelni ezen pártoknak is. A 2014. január 1-je és 2014. novembere közötti időszakra eső, a kedvezményes ár és a piaci ár közötti különbséget a pártoknak meg kellett fizetniük. 2014. decemberétől az irányadó piaci övezeti besorolásnak megfelelő bérleti díjat fizetik.

Megy és marad

Kováts Ákos azt is közölte: akceptálva Varga Zoltán elvárását az általa felderített, az ország hangulatát karácsony előtt felbolygató skandalum miatt, 2015. december 23-án, szerdán távozom székemből. A Cívis Ház Zrt-nél takarékossági okokból a két ünnep között kötelező szabadságot rendeltem el. Ezután viszont – vélhetően Varga Zoltán legnagyobb fájdalmára – ismét elfoglalom az irodámban megszokott helyemet – zárta válaszát a vezérigazgató.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában