Helyi közélet

2015.12.21. 14:59

Debrecen város és a páneurópai piknik emlékezete

Debrecen - A Napló a rendszerváltás idején, és azóta is többször szentelt figyelmet, felületet a páneurópai piknik történéseinek, emlékezete ápolásának. Többnyire írásaink nyomán a helyi közvélemény érdeklődő része jól tudja, hogy a piknik szervezése debreceni ötlet alapján Debrecenből indult, amint a főszervező, Filep Mária is debreceni.

Debrecen - A Napló a rendszerváltás idején, és azóta is többször szentelt figyelmet, felületet a páneurópai piknik történéseinek, emlékezete ápolásának. Többnyire írásaink nyomán a helyi közvélemény érdeklődő része jól tudja, hogy a piknik szervezése debreceni ötlet alapján Debrecenből indult, amint a főszervező, Filep Mária is debreceni.

Ő – természetesen – mai is szívén viseli az esemény emlékének őrzését, ápolását, a történtekről való hiteles információk rögzítését.

Idén is megkérdeztük arról, mennyire partner ebben utóbb Debrecen városa (mivel az elmúlt évtizedekben az együttműködés erősen hiányzott).

Mint kiderült, Filep Mária nagyon bízott abban, hogy az új polgármester felméri és értékeli az esemény debreceniségének jelentőségét. Okkal reménykedett, hiszen a tavalyi október 23-i beszédében dr. Papp László ezt mondta: „Az 1848–49-es szabadságharc, az 1944-es ideiglenes nemzetgyűlés, 1956 első forradalmi helyszíne és eseményei, az 1989-es páneurópai piknik mind erősen kötődnek városunkhoz. Szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy amikor a magyar szabadság ügyének erős bástyára volt szüksége, Debrecenre mindig lehetett számítani. Ha a magyar szabadságszerető nép, akkor Debrecen polgárai ebben mindig példát mutattak a nemzetnek.” Tudomásunk szerint Filep Mária az elmúlt évben több alkalommal is levélben fordult a polgármesterhez a téma kapcsán. Egyebek mellett tájékoztatta arról, hogy „Emblematikus zarándokhely a páneurópai piknik helyszíne! Magyarországon elsőként a Sopron közeli Páneurópai Piknik Emlékpark kapta meg az Európai Örökség címet az Európai Bizottságtól. A nemzetközi elismerés olyan helyszíneknek jár, amelyek az európai történelemben, kultúrában és integrációban fontos szerepet töltenek be.

Levelet írt arról is, hogy a debreceniek által a helyszínen állított harang állapota megromlott, felújításra szorul. Válasz azonban a leveleire nem érkezett.

A Napló augusztusban feltette a kérdést a polgármesteri hivatalnak címezve: miért nem kapott válaszokat Filep Mária, illetve idő és energia hiányában halasztódik-e a páneurópai piknik „méltó helyre emelése” Debrecenben, vagy a város szándékosan mond le arról, hogy a rendszerváltásban betöltött szerepünknek ezt a momentumát sajátjának vallva ápolja!

A városnak szándékában áll…

A hivatalból néhány hete az alábbi válasz érkezett: A páneurópai pikniket fontos mérföldkőnek tekinti Debrecen város vezetősége, és szándékát fejezi ki az emlékek további ápolásáról. Debrecen városa a páneurópai piknik történelmi emlékeinek méltó elismerése kapcsán az elmúlt időszakban több egyeztetést is tartott. A korábban a Sopronhoz közeli emlékparkban felállított, Debrecen városától kapott lélekharang megromlott állapota, valamint a történelmi jelentőségű emlékek méltó ápolása érdekében Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester személyes találkozót szervez a páneurópai piknik debreceni szervezőivel.

(Az előbbi sorok ismeretében Filep Mária megjegyezte: a harang állítói azt nem lélekharangnak, hanem hívó, illetve a trianoni határt jelző jelző harangnak szánták. A szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában