Helyi közélet

2015.12.12. 11:43

Arcápolás négy lépésben

Testünk bőrfelületét tekintve arcbőrünk az, mely talán a legtöbb környezeti hatással találkozik, gondoljunk csak a szmogra, az időjárásra, a menstruációs ciklusra, de tinédzserkorban itt jelennek meg a pattanások, később pedig a ráncok is. Ezért az arcbőr ápolása és védelme különösen fontos.

Testünk bőrfelületét tekintve arcbőrünk az, mely talán a legtöbb környezeti hatással találkozik, gondoljunk csak a szmogra, az időjárásra, a menstruációs ciklusra, de tinédzserkorban itt jelennek meg a pattanások, később pedig a ráncok is. Ezért az arcbőr ápolása és védelme különösen fontos.

Tisztítás

Az arcápolási rutin első és elhanyagolhatatlan lépése a tisztítás. Amint lehet, szabaduljunk meg a sminktől és a szennyeződésektől, de legkésőbb lefekvés előtt. Semmiképp ne aludjunk sminkben, hagyjuk lélegezni bőrünket! Egy bőrtípusunknak megfelelően megválasztott termék segítségével eltávolítható a felesleges zsírosodás, a szennyeződések, az elhalt bőrsejtek és a smink is, ráadásul a későbbiekben a hatóanyagok könnyebben szívódnak be a megtisztított bőrbe.

Tonizálás

Az arctisztást követő lépés a tonizálás. Ez a lépés elsősorban a zsírosodásra hajlamos, pattanásos arcbőr és a tág pórusok esetén nagyon fontos, mivel gyulladáscsökkentő hatású és megnyugtatja a pattanásos bőrt. De természetesen minden bőrtípusra ajánlott, hiszen serkenti a bőrben a keringést, így felfrissíti az arcbőrt, segít visszaállítani annak üdeségét, valamint fertőtlenít és összehúzza a pórusokat, és visszaállítja a bőr pH-értékét.

Hetente egy alkalommal a tonizálást követően érdemes leradírozni arcunkat, az elhalt hámsejtek eltávolításával ugyanis a hatóanyagok könnyebben jutnak be a bőrbe.

Nappali védelem

A bőr legfelső védőrétegében, a felhámban és a bőrben található víz mennyiségétől nemcsak a bőr külseje, hanem egész állapota függ. A vízhiányos bőr gyorsabban öregszik, ráncok kialakulásához vezet. Egy jól megválasztott krém segítségével kívülről pótolhatjuk a bőr nedvességtartalmát és egyben megakadályozzuk a belső nedvesség-veszteségét is. A nappali bőrápolás azért is szükséges, hogy megvédjük bőrünket a napfény és a környezet káros hatásaival szemben. Ekkor könnyedebb állagú krémeket használjunk! A bőrvédő hatású E-vitamin a bőrgyógyászat egy igen nagyra becsült tápanyaga, mivel a bőrszövetek mélyére hatolva könnyen beépül a bőrbe, hatékonyan lép fel a különböző gyulladások ellen, és jótékony hatással van a napsugarak által károsított bőrre.

Éjszakai ápolás

Bőrünk éjszaka újjáépül, ezért ebben az időszakban fogékonyabb arra, hogy a különféle hatóanyagokat befogadja, hatékonyabban raktározza. Éjjel velünk együtt bőrünk is pihen, hiszen nincs kitéve a nap káros sugarainak, így nincs szükség állandó készenlétre azokkal szemben. Éjszakára ezért használjunk dúsabb, tartalmasabb állagú krémet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában