Helyi közélet

2015.12.03. 16:32

A gyógyszervilág nagyjai randevúztak Debrecenben

Debrecen - A kongresszuson a szakma legfontosabb eredményeit, aktualitásait tekintik át a szakemberek.

Debrecen - A kongresszuson a szakma legfontosabb eredményeit, aktualitásait tekintik át a szakemberek.

– A klinikai farmakológia összekötő kapocs a gyógyszerkutatás és a gyógyítás között, hiszen a farmakológusok, embereken végzett gyógyszervizsgálatokkal tisztázzák, hogy egy gyógyszerjelölttel valóban hatásosan lehet-e gyógyítani, ezáltal forgalmazható-e. A hazai klinikai farmakológusok, gyógyszerkutatók,-fejlesztők -forgalmazók és egészségügyi hatóságok képviselői a Debrecenben megrendezett Magyar Klinikai Farmakológusok Továbbképző Kongresszusán immár 17. éve tekintik át a szakma legfontosabb eredményeit, aktualitásait – fogalmazott prof. dr. Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg egyetemi tanára a kongresszus kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Központi szerep

Mint az a szakember elmondta, farmakológiai szempontból Debrecen jelentős bázisnak tekinthető, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy 2001-ben, az országban elsőként a cívisvárosban jött létre a szakma számára külön klinikai tanszék. – Részlegünk „specialitása” a bioekvivalencia (bioegyenértékűség) vizsgálat, melyet főként német és svájci cégek számára végzünk. Az újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket húsz évig szabadalom védi, ezt követően azonban utángyárthatóvá válnak, ezek lesznek a generikus gyógyszerek. Mi azt vizsgáljuk, hogy ugyanazt a hatóanyagot felhasználva, valóban ugyanolyan hatással bír-e a generikus gyógyszer. A vizsgálat során egészséges önkénteseknek beadjuk az eredeti gyógyszert, majd később a generikus készítményt, mindkét alkalommal vért veszünk, s ha a vérszintek megegyeznek, kijelenthetjük, hogy a hatásuk is azonos. Ezeknek a generikus gyógyszereknek előnye, hogy bár hatóanyagban egyenértékű az eredeti gyógyszerrel, a betegek jóval olcsóbban hozzájuthatnak – magyarázta a szakember. Hozzátette: csak a mi részlegünk évente mintegy 700 önkéntes bevonásával körülbelül 20-22 készítményt tesztelünk.

A Debreceni Klinikai Központ gyógyszervizsgálatból származó bevétele egyébként megközelíti az egymilliárd forintot.

Az december 3–5. között rendezett kongresszuson mintegy 550 szakember vesz részt, melynek egyik legfontosabb témája a Magyar Gyógyszerhatóság átszervezése (OGYÉI) és az új EU szabályozás.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában