Helyi közélet

2015.11.10. 18:34

Videó: Liba Ramazurit tartottak Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - A liba nem minden nap kerül az asztalra, az étkek készítői megadták a módját.

Hajdúböszörmény - A liba nem minden nap kerül az asztalra, az étkek készítői megadták a módját.

Hagyományápolás, közösségi alkalom, és persze kitűnő ételek kóstolója – ezek voltak a céljai a rendező helyi gasztronómiai egyesületnek és az egyik étteremnek akkor, amikor elhatározták, hogy megrendezik Spirit Márton Napi Liba Ramazurit a hajdúk fővárosában. A szombaton megtartott esemény fővédnökének Kiss Attila polgármestert kérték fel, aki szívesen vállalta is a feladatot. – Hajdúböszörmény örömest áll a támogatásra méltó kezdeményezések mellé. Ezúttal a civil szféra és a vállalkozói kör elképzeléséből született egy remek gasztronómiai program – mondta a városvezető.

A helybelieken kívül Görbeházáról, Karancslapujtőről, Miskolcról és Váncsodról érkeztek csapatok, szám szerint tizenhárman, hogy a versenykiírásnak megfelelően tüzelőnek csak fát használva, bográcsban készítsék el a libaétkeket. Ezeket aztán Rédei Attila világbajnok szakács és Gajdán Attila világbajnok shéf „minőségi” sorrendbe rendezett. A helyezések megállapítása pedig az ételek elkészítésének módja, ízvilága, tálalása, valamint az ötletesség alapján történt.

Bográcsba és libazsírban

Andorkó Antal és családja – ahogy magukat nevezik: Görbeházi Zsiványok – a szomszéd faluból érkeztek. – Libatepertőt, ludaskását, valamint töltött libanyakat készítünk, mindezt hagymásburgonyával és párolt vöröskáposztával tálaljuk. A liba nem egy mindennapos étel, ezért ha ilyet szánunk az asztalra, megadjuk a módját – mondja a családfő.

Kicsit odébb férfiak és nők birsalmát szeletelnek. Csapatnevük sokatmondó: Lady Gá-Gá a nőké, Bye-Bye Gúnárok a férfiak közösségéé. Valójában ők a helyi gyermekgyógyászat dolgozói, valamint a férjeik. Jó együtt lenni, főzni közösen; ez egy baráti társaság – teszik még hozzá, majd elmerülnek a birsaprításban. Az ő étkük sem hétköznapi: lángostésztába töltött libajava, amelyet libazsírban sütnek majd ki.

Jósolták, milyen lesz a tél

– A mi vidékünkön is hagyomány volt a Márton-napi libaság, ezt szeretnénk feleleveníteni – fogalmaz Gajdán Antalné, a rendező civil szervezet vezetője, majd folytatja a nevezetes naphoz kapcsolódó szokásokkal: – Márton napon aki libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. Ekkor kezdődik az év evős-ivós időszaka, amely majd a farsanggal zárul. Időjárás jóslásra is használták a libacsontot. Ha hosszú és fehér, akkor havas tél lesz, míg a barna színű, sáros telet vetít előre. Márton-napra forr ki az új bor, így az is kóstolható már.

HBN–KZS


A verseny legjobbjai

Helyezettek:

  • Lady Gá-Gá (Hajdúböszörmény): Hajdúsági Libajava tésztában
  • Palóclányok Csapat (Karancslapujtő): Lapujtői gúnárleves
  • Csülök Csapat (Váncsod): Libakáposzta-variáció
  • Különdíjasok:

  • Göbeházi Zsiványok (Görbeháza): Töltött libanyak hagymásburgonyával, vöröskáposztával, ludaskása, libaaprólék leves.
  • Ízvarázslók (Miskolc): Töltött libacomb zöldséges ágyon.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában