Helyi közélet

2015.11.21. 11:00

Tévhit, hogy az e-cigi veszélytelen

Budapest - A kifújt pára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

Budapest - A kifújt pára propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

– Az elektronikus cigaretta egy olyan, viszonylag új termék a világpiacon, melynek valós egészséghatásáról egyelőre kevés információval rendelkezünk. Az eddig végzett vizsgálatok eredményei azonban rémisztőek. A kifújt párában egyes veszélyes anyagokból még annál is több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Az e-cigaretta veszélyezteti azok egészségét is, akik nem használnak elektronikus cigarettát, csak a mások által kifújt párát lélegzik be – adta hírül az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Mint azt a közleményben írják, az elektronikus cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem. A patronok, flakonok töltésére használt folyadékokban megtalálható úgynevezett propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, hosszabb távon gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát fokozza. Az e-cigaretták ízesítéshez mesterséges anyagokat alkalmaznak, ilyenek például a keton és észter, illetve aldehid vegyületek. Ez utóbbi szintén erősen irritáló hatású, elsősorban a légzőszerveket károsítja. A patronokban, flakonokban gyakran megtalálható a glicerin is, melynek belégzése a tüdőben gyulladásos állapot kialakulásához vezethet.

Rákkeltő anyagot tartalmaz

Fentieken túl a folyadékban olyan nehézfémek jelenlétét is kimutatták, mint például a króm, a nikkel és az ólom. Ezek bizonyítottan rákkeltő anyagok, veszélyeztetik azokat, akik az elektronikus cigaretta gőzét belélegzik. Fontos tudni azt is, hogy a rákkeltő anyagok esetében teljesen mindegy, hogy azok milyen koncentrációban vannak jelen, kisebb mennyiségben is képesek arra, hogy a szervezetben rákos folyamatokat indítsanak el. Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének. Az elektronikus-cigaretta párájában a propilén-glikol és glicerin koncentrációja nagyobb, mint a hagyományos cigaretták füstjében. A formaldehid koncentrációja háromszor magasabb az elektronikus-cigaretta párájában.

Tévhit az is, hogy az elektronikus cigaretta hatásos eszköz a dohányzásról való leszokás támogatásában, erre ugyanis nincs megfelelő tudományos bizonyíték. Ezzel szemben a nikotin helyettesítő terápiák, az ilyen célra kifejlesztett gyógyszerek, továbbá a csoportos, illetve telefonos támogatás már bizonyították hatékonyságukat, az ÁNTSZ is ezen módszerek alkalmazását javasolja.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában