Helyi közélet

2015.11.30. 14:07

Öt év után újra feltárult a „kincstár” kapuja

Debrecen - Ma még csak a sajtó képviselői, holnaptól a közönség is láthatja a Déri Múzeum új állandó kiállítását.

Debrecen - Ma még csak a sajtó képviselői, holnaptól a közönség is láthatja a Déri Múzeum új állandó kiállítását.

Öt évig kellett várni arra a napra, hogy újra méltó helyén és az eddiginél sokkal modernebb bemutatásban láthassuk a Déri Múzeum alapját képező Déri Frigyes-hagyaték legszebb és legérdekesebb tárgyait. Hétfőn 13 órától a meghívott vendégek és a sajtó képviselői előtt ugyanis hivatalosan megnyitották a debreceni intézmény – eddig a felújítás miatt nem látogatható – két szintjét, ahol a Déri-hagyaték mellett a történeti és néprajzi gyűjtemény kincseit is bemutatják. Mint azt dr. Angi János, a Hajdú-bihari Naplónak adott múlt heti interjújában hangsúlyozta: „Olyan gazdag a gyűjtemény, hogy válogatnunk kell belőle. A maga teljességében sosem tudjuk megmutatni, de ez a világ nagy múzeumaiban is így van. A legértékesebb darabok természetesen láthatók lesznek, de már teljesen új koncepció mentén állítjuk ki a műalkotásokat, a megszokottól eltérő lesz a látványvilág is.”

A múzeumigazgatótól megtudtuk, Déri 17–18. századi japán gyűjteményéből például a kollégái egy szamuráj­udvart rendeztek be. Kulturális antropológiai szempontok mentén a korra jellemző élethelyzeteket mutatnak be, amik könnyebben befogadhatóvá teszik ezeket a gyönyörű tárgyakat. Mézeskalács-készítő műhelytől kaszinón és polgári szalonon át az egykori Arany Egyszarvú patikáig több helyet keltettek életre, amit december 1-től már a látogatók is bejárhatnak. A múzeum ráadásul első nap rendhagyó nyitvatartással várja az érdeklődőket 13 és 21 óra között.

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában