Helyi közélet

2015.11.18. 10:11

Lezárult a nagy Attila téri telekvita

Debrecen - A bíróságon is kereste igazát a szomszéd, de ott is elutasították.

Debrecen - A bíróságon is kereste igazát a szomszéd, de ott is elutasították.

Néhány ember nem szeretné, ha megépülne a Szent Anna utca és a Teleki utca sarkon található, régóta üres telekre tervezett ház. Dr. Tündik Ferenc, aki az Attila téren, a szóban forgó terület mellett lakik néhány napja behozta szerkesztőségünkbe azt az általa írt és hét környékbeli lakos által aláírt petíciót, amelyet a város főépítészének küldött az ügyben. Ebben azt kifogásolják, hogy a leendő egyemeletes szolgáltató ház nem illeszkedne az ottani, földszintes házas városképbe, az Attila téri templomhoz.

Ráadásul, amennyiben az új ház az eredeti terv szerint valósulna meg, – a panaszos állítása szerint – a tér felől nem tudna a telkére autóval bemenni. A házának azon a részén ugyanis egy üzlet működik, amelybe néhány lépcsőn keresztül vezet az út. A feljáró pedig részben lezárja a bejárót. Szerinte, ha a szomszédos telken megépül a ház, akkor a kapubejáróból a hajléktalanokat és a szemetelőket odavonzó zug keletkezne. Dr. Tündik Ferenc telkének hátsó részén, az ABC felől, papíron van ugyan egy másik bejáró is, de azt nem tudja használni, mert az élelmiszerbolt melletti szervizút 80 centivel lejjebb van a kert talajszintjénél. Elmondta, hogy arra a szintre ő is levihetné a kapubejárót, de az ehhez szükséges lejtő kialakításával a saját parkosított kertjéből több métert fel kellene áldozni, és ezt nem szeretné.



Megfelelt a szabályoknak

A polgármesteri hivatal 2013. decemberében adott építési engedélyt a Teleki utca 2. szám alatti telken egy üzletet és egy irodát magába foglaló egyemeletes ház építésére úgy, hogy a telek 100 százalékig beépíthető. Az engedélyezett terv a fenti előírásoknak megfelelt, azt a tervtanács jóváhagyásra javasolta – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

Az építési engedély ellen fellebbezett dr. Tündik Ferenc a főépítésznél is tiltakozott. A főépítészi iroda elutasította a kérést. Időközben a másodfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala helybenhagyta az I. fokú építésügyi hatósági határozatot (az építési engedélyt). A határozat közlésével az építési engedély jogerőssé vált. Az ez ellen dr. Tündik Ferencnek a közigazgatási bírósághoz benyújtott keresetét a hatóság elutasította, s a korábbi döntést hagyta helyben. Így az építési engedély jogerőssé vált, vagyis az építkezés három éven belül bármikor megkezdhető.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában