Helyi közélet

2015.11.03. 10:14

Birkiék ősszel is a tövéről szedik a málnát

Nyíracsád - Birki Lilinek és testvérének, Pannának nem okoz gondot, ha friss málnát szeretnének enni ősszel.

Nyíracsád - Birki Lilinek és testvérének, Pannának nem okoz gondot, ha friss málnát szeretnének enni ősszel.

A fagyasztó helyett azonban irány a kert! Birkiék háza mögött ugyanis október végén, gyakran novemberben is úgy piroslik a málna, mintha csak június lenne. Prekup Ancsa, a háziasszony néhány évvel ezelőtt kapott három tövet, elültette, aztán várták az első termést, amit annak rendje és módja szerint le is szüreteltek. Ősszel aztán arra lettek figyelmesek, hogy fürtökben lóg a vesszőn a zöld gyümölcs, ami hamarosan be is érett. Az idei hosszú, szinte nyárias ősz különösen kedvezett a második virágzásnak.

Akár a „fagyóból”

Tavaly még Panna novemberi születésnapi tortájára is szedték a friss gyümölcsöt. Ha hirtelen jöttek a mínuszok, arra is példa, hogy a tövén fagyott meg a termés. Akkor úgy szedték le a gyümölcsöt, mintha csak egyenesen a fagyasztóból vették volna ki.

Ha egy kicsit böngészünk a témában a világhálón, találunk őszi málnafajtákat, de arról, hogy még november végén is élvezhető termés érne, nemigen olvashatunk.

HBN–KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában