Helyi közélet

2015.11.10. 09:52

Az elképzelt gyógyulás segít a betegségek leküzdésében

Debrecen - A pszichológus szerint a  tudat erejével a fájdalom is jelentős mértékben csökkenthető. 

Debrecen - A pszichológus szerint a  tudat erejével a fájdalom is jelentős mértékben csökkenthető. A hipnózis nem csodaszer, de bizonyított tény, hogy a test és a lélek kölcsönhatásban állnak egymással, a gondolkodás pedig befolyásolhatja a betegségek kialakulását, vagy éppen a gyógyulást – magyarázta a közelmúltban, a képzelet gyógyító erejéről tartott előadásában Szabó Gergely Sándor, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszékének tanársegédje.

Mint mondta, a hipnózist még mindig rengeteg kritika éri, annak ellenére, hogy hatalmas szereppel bír az orvosi kezelések mellett. – Az eljárás a test megnyugtatásán alapszik, ugyanis ez az állapot egy olyan folyamatot indít be, amely során fokozódik az immunműküdés és beindul a szervezet védekező mechanizmusa. Különösen fontos ez a belgyógyászati, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedéseknél – sorolta a szakember.

Cápák és kishalak

A pszichológus szerint úgy érhetjük el a legnagyobb eredményt, ha a testet tudatosan ellazítjuk és képi formában képzeljük el a gyógyulást. Itt példaként említette meg, hogy a kóros elváltozásokra tekinthetünk úgy, mint a tengerben úszó cápákra, amelyek felfalják a kishalakat, vagyis a beteg sejteket. – Relaxált állapotban olyan agyspecifikus tényezők indulnak be, amelyek segítik a gyógyulást.

A hipnózis, a relaxáció és a meditáció során ellazítjuk az izmainkat és a külvilág ingereiről megfeledkezve a belsőre koncentrálunk. A képzelet gyógyító ereje különösen fontos az onkológiában, vizsgálatok kimutatták, hogy a kezelés hatására jelentős mértékben javultak a túlélési esélyek – hangsúlyozta. A szakértő a tudat erejét bemutatva egy olyan kísérletre hívta fel a figyelmet, amely során allergén, és irritációt nem kiváltó növényeket teszteltek egy csoport tagjain.

– A kísérletben részt vevők nem tudták, melyik növényt érintik meg, viszont azok, akik úgy gondolták, hogy az ártalmatlant, azoknál nem jelentkezett semmilyen allergiás reakció, hiába azt adtuk a kezükbe, amitől viszketniük kellett volna. Ezzel szemben előfordult, hogy az ártalmatlan levél érintésére heves allergén reakció jelentkezett az alanynál – ismertette.

Megjegyezte, a tudatos gyógyulásnak a szülésnél is nagy hasznát lehet venni, ugyanis a képzelettel a fájdalom csökkentése is lehetséges, de akár egy csonttöréskor is hamarabb forr össze a csont, ha arra gondolunk, hogy meggyógyulunk. – A kórházak egyre több pszichológust alkalmaznak, mégis úgy gondolom, hogy szükség van egy szemléletváltásra, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek együtt tudjanak működni, hiszen az orvosi kezelést nem helyettesíti a pszichoterápia, de nagy segítséget nyújt a mielőbbi felépülésben – zárta a pszichológus.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában