Helyi közélet

2015.11.05. 17:40

Az amputáció és az impotencia is ott van a diabétesz legsúlyosabb következményei között

Hajdúböszörmény - A cukorbetegség szövődményei veszélyesek az életminőségre. Interjú Jánovszky Zita háziorvossal.

Hajdúböszörmény - A cukorbetegség szövődményei veszélyesek az életminőségre. Interjú Jánovszky Zita háziorvossal.

A cukorbetegség megelőzésének lehetőségeiről tartott előadást a 31. Életfa kongresszuson a közelmúltban dr. Jánovszky Zita háziorvos, ennek kapcsán beszélgettünk a szakemberrel.

A cukorbetegség kétféle típusát különböztetjük meg. Mi a különbség közöttük?

Dr. Jánovszky Zita: Az I. típusú cukorbetegeknek a hasnyálmirigyük nem termel elegendő inzulint, ezért azt injekció formájában szükséges pótolniuk. A II-es típushoz tatozók helytelen életmódjuk és hajlamosító tényezők miatt érzéketlenek az inzulinra, így ennek következtében merítik ki inzulin tartalékaikat, s betegségük súlyosságától függően szorulnak orvosi kezelésre. A földön 300 millió ember tartozik ebbe a kategóriába és számuk Magyarországon is egyre nő. Hogy ez a szám ne emelkedjen tovább, tisztában kell lennünk a betegség kialakulásának kockázati tényezőivel.

Melyek az orvosi diagnosztizálás módjai?

Dr. Jánovszky Zita: Éhgyomorra elvégzett vérvételből, esetleg vizeletből állapítható meg, hogy mennyi a szervezetben a cukormennyiség. Az ideális mutató a vérben, 4-6 mmol/l között van. Amennyiben ettől magasabb az érték, terheléses vércukor vizsgálatot végzünk a páciensnél. Ez abból áll, hogy 75 gramm szénhidrátot tartalmazó cukros vizet itatunk a beteggel, majd mérjük a vércukor értékeit. Ha az érték bármely mérésnél 11,1 mmol/l felett van, kimondható a cukorbetegség. Ekkor megbeszéljük a szükséges kezelési módot.

Melyek a figyelmeztető jelek, amire ha odafigyelünk, megelőzhetjük a súlyosabb szövődményeket?

Dr. Jánovszky Zita: Ha valakinek gyakori a szomjúságérzete, sűrűbben kell vizelnie, száraz a bőre, hullik a haja, hirtelen kezd fogyni, akkor ajánlatos orvoshoz fordulnia. A túlzott alkoholfogyasztás, és dohányzás szintén a kerülendő kockázati tényezők között említhető.

Milyen szövődményekkel kell számolnia annak, aki nem veszi komolyan a megelőzést, vagy az orvos által javasolt kezeléseket?

Dr. Jánovszky Zita: A legsúlyosabb következmények lehetnek: végtag amputáció, szív- és agyi infarktus (stroke), vesekárosodás, idegrendszeri betegségek, impotencia, lassan gyógyuló sebek.

Mit tehetünk azért, hogy még sokáig kitartson a hasnyálmirigyünk ideális termelése, és lehetőleg idősebb korig megőrizzük sejtjeink kedvező állapotát?

Dr. Jánovszky Zita: Első helyen – legyen szó bármilyen betegségről – az életmódot szükséges helyes mederbe terelni. Az étrend megválasztásához ingyenes tájékoztató prospektusok állnak rendelkezésre az orvosi rendelőkben. A legideálisabb a mediterrán diétára való átállás, sok zöldség, bizonyos gyümölcsök, fehér hús fogyasztása, de odafigyelve a mennyiségre. A rendszeres testmozgás napi szinten ajánlott, 30 percben. Különösen figyeljünk a hasizom gyakorlatokra és az aerob mozgásokra, ne csak esztétikai célból. Ugyanis a felgyülemlett zsírpárna (úszóöv) befolyásolja a hasnyálmirigy optimális működését.

A nőknél - az alsó bordák és a csípőtövis közötti távolság felénél, gyakorlatilag a köldök vonalában, közepes belégzés után - mért ideális haskörtérfogat 80 centiméter, míg a férfiak tartsák ezt a számot 94 centi alatt. Vigyázzanak az almatípusú alkatúak, hiszen nekik a kilók a has tájékon gyűlnek fel, ami különösen veszélyes cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek szempontjából is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában