Helyi közélet

2015.11.09. 19:24

Ahová tényleg jó hazatérni: különleges film készült Téglásról

Téglás - Történelem, humor, érzelmek - mindez benne van a Téglásról szóló alkotásban.

Téglás - Történelem, humor, érzelmek - mindez benne van a Téglásról szóló alkotásban.

Bár Cséke Zsoltot leginkább a dokumentumfilmjeiről ismerjük, a „Szülőföldemen…Téglás, ahová jó hazatérni…” című 58 perces mozija mégiscsak túllép e műfaj határain. Szükség is van rá, hiszen az alkotó és a szereplők célja is az, hogy népszerűsítsék szülővárosukat, ám tudják, átütő sikert valami szokatlannal, újjal lehet elérni. Ennek megvalósultát tanúsíthatják azok, akik hétfőn este a téglási városi moziban látták a film díszbemutatóját, melyen az egyik főszereplő Gubás Gabi színésznő is részt vett, aki - mint Cséke Zsolttól megtudtuk - kilenc éves korában épp abba a lakásba költözött be, ahonnan a rendező családjával kiköltözött. A másik főszereplő Hadházi László humorista ezúttal csak a filmvásznon volt az egybegyűltekkel, ám onnan is mosolyt csalt az arcokra humoros történeteivel. - Laci apukája volt az osztályfőnököm - jegyezte meg a szintén téglási származású alkotó, aki e két ismert embert kíséri végig a Tégláson, akik meg-megállnak egy-egy a város számára, vagy épp életük szempontjából meghatározó helyszínen és mesélnek, vagy épp a helyieket hallgatják.

Snúrozás és időutazás

A filmből megismerhetjük például azt az utcasarkot, ahol Hadházi Laci a haverjaival snúrozott, láthatjuk, ahogy Gubás Gabit elöntik az érzelmek gyerekkori hintájában ülve. De, hogy a film még ennél is érdekesebb legyen, történelmi időutazásra viszi nézőit. Betekinthetünk a település múltját meghatározó Bek Pál királyi biztos életébe, aki közel háromezer különböző növényfajt felvonultató 130 hektáros angolpark megálmodója volt. Megismerhetjük lányát Paulinát, akiért gróf Dégenfeld Imre Téglásra költözött, leszármazottaik pedig kastéllyá alakították a Bek udvarházat, amit most ismét teljes pompájában láthatunk. Kevesen tudják azonban, hogy Bek Pál - kinek nevét a helyi kertbarátkör is őrzi - volt, akinek Téglás sakktáblaszerű utcarendszerét köszönheti, Debrecen pedig többek között a nagyerdei fürdőházakat. Felesége, Bárczay Anna sem maradt el azonban férje mögött, Tégláson szervezte meg a megye harmadik kisded óvóját. A Bek házaspárt és lányukat, valamint Dégenfeld grófot kosztümös történelmi visszatekintésben ismerhetjük meg, de a filmből például az is kiderül, hogy Tégláson találták meg Európa első bronzkardját. Aki ezek után szívesen megnézné a filmet, vagy nem a hétfőn a teltház miatt nem fért be, ne bosszankodjon, pénteken 17 órától ugyanott megismétlik a vetítést, természetesen ingyenesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában