Helyi közélet

2015.11.02. 18:06

Ötszáz csontvelő-átültetést végeztek el eddig Debrecenben

Debrecen – Magyarországon évente 230-240 autológ őssejtátültetés történik; Debrecenben idén hatvanegyet, 2003. óta pedig összesen 533 saját csontvelő átültetést végeztünk – mondta Illés Árpád a DE KK Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék vezetője hétfőn azon a tudományos ülésen, melyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az ötszázadik sikeres csontvelő transzplantáció alkalmából tartott.

Debrecen – Magyarországon évente 230-240 autológ őssejtátültetés történik; Debrecenben idén hatvanegyet, 2003. óta pedig összesen 533 saját csontvelő átültetést végeztünk – mondta Illés Árpád a DE KK Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszék vezetője hétfőn azon a tudományos ülésen, melyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az ötszázadik sikeres csontvelő transzplantáció alkalmából tartott.

Az egyetemi tanár előadásában elmondta, az autológ kelezés során a páciens saját csontvelejét kapja meg. – Adott egy nyirokcsomó daganatos páciens, akinek a csontveleje egészséges.

A kezelés során levesszük a betegtől az őssejtjeit, lefagyasztjuk, majd kap egy nagy dózisú kemoterápiát és sugárkezelést, amivel elérjük, hogy daganat elpusztuljon. Ezzel együtt azonban a beteg csontvelő vérképző sejtjeit is megsemmisítjük, ezért elővesszük a fagyasztóból az őssejtjeit, beadjuk a betegnek és remélhetőleg meggyógyul.

A másik őssejt átültetés, az úgynevezett allogén kezelés, mely az előbb említettnél bonyolultabb. Ez esetben ugyanis a páciens csontvelejében is megtalálható a betegség – például leukémia –, ilyenkor a saját csontvelő nem ültethető vissza, hiszen az esetek többségében visszakerülnének a daganatos sejtek is. Tehát kell egy donor, aki őssejtet ad.

A beteget tumormentesítjük, kezeljük, majd visszakapja a donor őssejtjeit, ami újranépesíti a csontvelőt és remélhetőleg szintén meggyógyul – magyarázta a szakember. Illés Árpád hangsúlyozta: a felnőtt allogén transzplantáció egy helyen (Budapest) lokalizálódik, mely betegbiztonsági és lakossági igény szempontjából is megoldandó probléma, hiszen ha bármilyen gond adódik abban a központban, akkor ezeknek a betegeknek hosszabb időt kell várniuk az átültetésre. –Pedig pont ezek a betegségek (leukémia) aminek a kezelése nem halasztható hiszen a páciens újra visszaeshet, s nem tudjuk, hozható-e ismét olyan állapotba, hogy a transzplantáció alkalmazható legyen. – Tanszékük szakmailag és strukturálisan is felkészült az allogén transzplantáció bevezetésére – nyomatékosította a szakember, aki elmondta, a Sejtterápiás Klinikai Osztály a legmagasabb nemzetközi akkreditációval rendelkezik, mely Ausztriától keletre csak a Debreceni Klinikai Központnak van meg.

Egymillió forint felajánlás

A eseményen egy jótékonysági felajánlás keretében a csontvelő átültetést támogató Ecclesia Mater Alapítvány egy millió forinttal gazdagodott Soltész József, a SOFÉM Kereskedelmi Szolgáltató és Feldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója jóvoltából.

HBN–PÁTZ


Túlélték a betegséget

Kiss Attila transzplantációs szakértő elmondta, a debreceni intézményben végzett transzplantációknak köszönhetően összesen 1200 életévet nyertek. Szoboszlai Mátyás az ötszázadik csontvelő transzplantált, mint fogalmazott tavaly karácsonyi ajándékba kapta a nyirokcsomó daganatot, betegségére ugyanis 2014. december 23-án derült fény. – Szolnokon kaptam egy felkészítő kemoterápiát, majd ez év július 6-án kaptam vissza az őssejtjeimet a Debreceni Klinikai Központban. Az orvosok azt mondták, ha az utókezeléseket megkapom, 60-70 százalék az esélye annak, hogy meggyógyulok – fogalmazott. Szintén rosszindulatú nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak Bodnár Attilánál 2004-ben. – 2005-ben Gyulán kaptam kemoterápiát, majd 2006. májusban kerültem a cívisvárosi intézménybe. Az életemet köszönhetem ennek a kezelésnek, amiért nagyon hálás vagyok az orvosoknak – fogalmazott az immár 9 éve gyógyult páciens.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában