2015.10.04. 19:09
Világverő receptjeink vannak a Hadházi Káposztás Napokról
Hajdúhadház - Hadházon nagyon értenek a káposztához, mi sem bizonyítja jobban, mint a Hadházi Káposztás Napok idén aratott osztatlan sikere. Néhány receptet Önöknek is elhoztunk, ha már nem volt alkalmuk a helyszínen megkóstolni, most otthon is elkészíthetik a finomságokat!
Hajdúhadház - Hadházon nagyon értenek a káposztához, mi sem bizonyítja jobban, mint a Hadházi Káposztás Napok idén aratott osztatlan sikere. Néhány receptet Önöknek is elhoztunk, ha már nem volt alkalmuk a helyszínen megkóstolni, most otthon is elkészíthetik a finomságokat!
Savanyú káposztás torta
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
1. A tésztához morzsolja össze a lisztet a vajjal és egy csipet sóval, majd a tojásokkal meg a tejjel gyúrja cipóvá. Fóliába tekerve a hűtőben 40 percig pihentesse.
2. Közben a hagymát tisztítsa meg, vágja finomra. A káposztát ízlés szerint öblítse át. A szalonnát vágja vékony csíkokra és süsse ropogósra. Tegye rá a hagymát, pirítsa üvegesre, és adja hozzá a káposztát. Ízesítse köménymaggal, babérlevéllel, sóval, borssal, öntse fel a borral, és letakarva párolja, amíg a leve elfő. Amikor a káposzta puha, és már nincs alatta lé, vegye le a tűzről, és keverje bele a kimagozott, vékonyra szeletelt almát.
3. A tésztát lisztezett lapon nyújtsa ki, és béleljen ki vele egy alacsony peremű, 26 cm-es piteformát úgy, hogy a permére is jusson. A sütőt melegítse elő 180 fokra. 4. A tojásokat keverje össze a tejszínnel, majd adja a káposztához. Öntse a tésztával kibélelt formába, a tetejét szórja meg reszelt sajttal. A sütőben 35-40 percig süsse. Ezután pár percet pihentesse, majd szeletelve tálalja.
- Opris Magdaléna (Vámospércs) receptje -
Pontyos töltött káposzta
A töltött káposzta hagyományos hústöltelékét az ínyencek halhúsra is cserélhetik, például pontyhúsra. 1,5 kilogramm filézett húst egy körülbelül 3 kilós pontyból nyerhetünk. A kifilézett húst ledaráljuk, majd a szokásos módon az ismert hozzávalókkal (rizs és fűszerek) beletöltjük a savanyú káposztákba. Bográcsban, füstölt csülök levében főzve a legfinomabb. Busából is készülhet az étel, így még karakteresebb lesz az íze.
- Tóth Csaba és Oláh János (nemzeti horgászok) receptje -