Helyi közélet

2015.10.15. 15:51

Vadonatúj iroda bizonyítja, hogy Debrecen élen jár a közművelődésben

Debrecen - Hajdú-Bihar és a megyeszékhely mindig meghatározó szerepet játszott a kultúra közvetítésében, így a közösségi művelődés tevékenységrendszerének 2002-ben elkezdett megújításában is az élen jártak.

Debrecen - Hajdú-Bihar és a megyeszékhely mindig meghatározó szerepet játszott a kultúra közvetítésében, így a közösségi művelődés tevékenységrendszerének 2002-ben elkezdett megújításában is az élen jártak.

Ennek eredményeként olyan központok jöhettek itt létre, melyek most már országosokká válnak. Erről a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) szakmai igazgatója, Kárpáti Árpád beszélt a Gambrinusz közben csütörtökön átadott irodaavató ünnepségén.

Koordinációs szerepben

Az NMI vezetője elmondta, immár hozzájuk tartozik az a 19 megyei iroda, amelyeket korábban a megyei önkormányzatok tartottak fenn. Az eltérő adottságok miatt ezek különböző módon működtek, de most már lehetőség lesz a tevékenységük összehangolására, amit öt országos decentralizált központ segít. Ezek közül kettő Debrecenből koordinálja a többi megyékben működő irodák tevékenységét, mert itt már dolgoznak azok a hazai és nemzetközi ismeretekkel is rendelkező szakemberek, akik ezt a munkát irányíthatják.

Nem a megszokottat

A Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központját vezető Jantyik Zsolt emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta a közművelődésben dolgozók munkáját folyamatos útkeresés jellemezte, de mintegy három éve elkezdődött az a folyamat, amely a központok felállításával most befejeződött. Ebben a társadalmi hasznosság volt a legfontosabb szempont.

A közösségi kezdeményezésekkel, mind a szakmának, mind a döntéshozóknak a jó példák felmutatásával akarnak segíteni munkájukban. A helyi kisközösségekre támaszkodva az eddig megszokottól eltérő megoldásokat igyekszenek javasolni.

Képzés és továbbképzés

Dr. Juhász Erika, az Országos Felsőoktatási és Tudományos Szakmai Központ vezetője szerint országosan is meg kell erősíteni közművelődési továbbképzést. Az oktatását is átalakítják, 2017-től már közösségszervezőket képeznek majd az egyetemeken. A hatékonyságához szükséges országos méretű tudományos kutatásra és annak publikálásra, amihez az NMI hálózata kiválóan alkalmas – tette hozzá.

A megyei iroda vezetője, Angyal László azt hangsúlyozta, hogy a különböző településeken a közművelődésben dolgozókat partnerként, fejlesztő sé támogató szemlélettel kívánják segíteni tevékenységükben.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában