Helyi közélet

2015.10.08. 14:13

Nemzetközi díjat kapott a debreceni rendező benzingőzös csikósfilmje

Debrecen, Nyitra - Újabb szakmai elismeréssel gazdagodott megyénk legismertebb dokumentumfilmese, Cséke Zsolt.

Debrecen, Nyitra - Újabb szakmai elismeréssel gazdagodott megyénk legismertebb dokumentumfilmese, Cséke Zsolt.

Immár 31. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Agrofilm Fesztivált a szlovákiai Nyitrán, ahol 18 ország filmesei 143 alkotással indultak, köztük a hazai és nemzetközi szakmai által is többször díjazott debreceni filmrendező-operatőr, Cséke Zsolt, aki a Magyarországon sikerrel bemutatott „Csikósok robogón és lóháton” című alkotásával nyerte el a zsűri tetszését, s a nyitrai regionális önkormányzat elnökének díját.

Mint a fesztivál hivatalos sajtóközleményéből kiderült, a 143 alkotást hat helyen vetítették a nemzetközi és a szakzsűri előtt, ahol a tagok között nemcsak filmkészítők, de mezőgazdasági (FAO) szakértők is voltak, akik együttesen 15 díjat osztottak ki. Ebből hármat magyarok, köztük Cséke Zsolt hoztak haza.

A fesztiválon a szervezők megerősítették, továbbra is céljuk, hogy bebizonyítsák, a mezőgazdaságról és a táplálkozásról is éppen úgy lehet kiváló minőségű és érdekes filmeket készíteni, mint minden más témáról. Ezek az alkotások ráadásul felnyitják a fogyasztók szemét egy olyan világban, ami tele van felületes információkkal – olvasható az Agrofilm közleményében.

A 21. századi csikósokról

Magyarország a versenyen 14 filmmel képviseltette magát, amiből mindössze hat volt az, amit nem az MTVA nevezett a megmérettetésre, s közülük egyedül Cséke Zsolt alkotása kapott díjat.

A dokumentumfilm – mint arról már beszámoltunk – korábban elnyerte a VII. Országos Független Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle fődíját is. A „Kamera a hátizsákban” produkció alkotása – melynek Cséke Zsolt a rendezője és az egyik operatőre is – azt járja körül, miként hat a csikósok életére a 21. század illetve van-e esélye annak, hogy a fiatalok megőrizzék őseik hagyományos életformáját? Mennyire becsülik egyáltalán a régi tradíciókat, s mit szólnak mindehhez az idősebb pásztorok? – e kérdések mentén keresi a válaszokat a film készítője a Hortobágyon, melyet akár második otthonának is tekinthet, hiszen már korábban is számos – hazai és nemzetközi filmfesztiválon díjazott – filmalkotást készített híres magyar pusztáról.

HBN-SZFÁ


Mely országokból neveztek?

Ausztrália, Belgium, Fehéroroszország, Csehország, Kína, Ecuador, Fülöp-szigetek, Franciaország, India, Japán, Lettország, Magyarország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovákia, Spanyolország, Olaszország


A győztesek

  • Global menü (Magyaroszág) Grand Agrofilm-díj
  • Földharácsolás/Land Grabbing (Ausztria) A szlovák agrártárca díja
  • A mangalica története (Magyarország) Nyitra polgármesterének díja
  • Vadlovak szárnyán/On the Wings of Wild Horses (Csehország) Az Agrofilm nemzetközi zsűrijének díja
  • A burgonya védelmezői/Guardians of Potato (Németország) Osiris FAO-díj
  • 10 milliárd – mi van a tányérodon?/10 billion – what´s on your plate? (Németország) A nyitrai agrártudományi egyetem rektorának díja
  • Csikósok robogón és lóháton (Magyarország) A nyitrai regionális önkormányzat elnöknek díja
  • Bélszín (r)evolúció/Steak (R)evolution (Franciaország) Az Agrofilm elnökének díja
  • Az átmenet hangjai/Voices of Transition (Franciaország) A Zvoleni műszaki egyetem rektorának díja
  • A csirkefarm projekt/Projekt Chicken Farm (Németország) A mezőgazdasági és kereskedelmi vállalatok szövetségének díja
  • Yakuaya (Ecuador) Rendezői-díj
  • A földek kiszáradása = éghajlatváltozás/Draining of soils = climate change (Szlovákia) Szlovák Film-díj
  • Ahol a dombok zöldebbek/Where the hills are greener (Franciaország) A nyitrai egyetem díja
  • Családi ezüst/Family silver (Szlovákia) A szlovák rádió és televízó szövetség díja
  • Az AgroBioTech kutatóközpont: új élelmiszeripari kilátások/Research centre AgroBioTech: new agrifood perspectivies (Szlovákia) A szlovák Tudományos-Kutatási és Sport Miniszter díja​

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában