Helyi közélet

2015.10.05. 14:18

Nemcsak a vízparton, a boltokban is ellenőriznek a halászati őrök

Debrecen - Augusztus óta aktívan működik az országban az állami halászati őrszolgálat.

Debrecen - Augusztus óta aktívan működik az országban az állami halászati őrszolgálat.Augusztus óta aktívan működik a NÉBIH 10 fős Állami Halászati Őrszolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést, 35 esetben találtak szabálytalanságot.

Bárhol, bármikor

Az őrszolgálat szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll. A halászati őrök az ország egész területén ellenőrizhetnek és – a halászati őrök jogosítványain túl – megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nemcsak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon – „víztől az asztalig” – nyomon követhetik. Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni összesen mintegy 50 kg mennyiségben.

Rendőrökkel is

Az ÁHSZ több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig horgásztavakat ellenőriztek. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a NÉBIH-nél, melyek jelenleg is folyamatban vannak. A halgazdálkodással összefüggő bejelentéseket a NÉBIH zöld száma is fogadja, de az egység indulásával a hatóság létrehozott egy külön a jogsértések bejelentésére szolgáló e-mail címet is, az [email protected]-t. Az ide érkező bejelentéseket a szakemberek megvizsgálják és szükség esetén soron kívül az adott területre irányítják az ÁHSZ-t.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában