Helyi közélet

2015.10.30. 09:07

Nem sok jóra számíthatnak a földek bérlői?

Debrecen - Sokkal többet fizethet majd Csányi Sándor, Simicska Lajos és a többi nagybirtokos.

Debrecen - Sokkal többet fizethet majd Csányi Sándor, Simicska Lajos és a többi nagybirtokos.

Egyoldalúan növelhetnék a megvett állami földeken az új tulajdonosok a haszonbérleti díjakat, ha azokat alacsonyabbnak tartanák a piaciaknál. A fideszes Győrffy Balázs – aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is – módosítást nyújtott be a földforgalmi szabályozáshoz.

Jogalapot teremtene

A változtatás törvényes és egyértelmű jogalapot teremtene arra, hogy a földliciteken új tulajdonossá vált földművesek a sokszor irreális, eddigi állami díjaknál többet kérjenek a jelenlegi bérlőktől, akik a tulajdonosváltás ellenére több esetben még évtizedekig használhatják a földeket, mivel érvényes szerződéseik csak később járnak le. Az agrarszektor.hu írása szerint törvénymódosítás eldöntené azt a vitát, hogy a tulajdonosok a földadásvételek után növelhetik-e a bérleti díjakat vagy sem, de nem szüntetné meg annak az esélyét, hogy a bérlők a díjemelések miatt az új tulajdonosokkal szemben bírósági pereket indítsanak.

Nem titkolt céllal

A bérbeadók a haszonbérleti szerződések megkötése után két évvel, azt követően pedig háromévenként kezdeményezhetnék, hogy a földek bérlői piaci bérleti díjakat fizessenek a földhasználatért – tartalmazza az az országgyűlési módosítási javaslat, amelyet Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtott be a földforgalmi szabályozást kiegészítő, 2013-ban elfogadott törvényhez. Azt, hogy a kezdeményezések időpontjában mi számít piaci haszonbérleti díjnak, költségtérítés ellenében a NAK állapítaná meg szakértői becsléssel. A törvénymódosítási elképzelés azért született meg, hogy az új tulajdonosok növelhessék a haszonbérleti díjakat a megvett állami földeken. Sok esetben ugyanis az értékesített területeket új tulajdonosként nem vehetik birtokba, mert azokat társas vállalkozások érvényes haszonbérleti szerződésekkel művelik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában