Helyi közélet

2015.10.08. 14:36

Napokon belül hungarikum lehet a debreceni pároskolbász

Debrecen - A debreceni pároskolbász lesz az egyik napirendi pont október 13-án a Hungarikum Bizottság kihelyezett debreceni ülésén.

Debrecen - A debreceni pároskolbász lesz az egyik napirendi pont október 13-án a Hungarikum Bizottság kihelyezett debreceni ülésén.

Halász János, a bizottság tagja a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a már kiemelt nemzeti értékké nyilvánított debreceni étel még magasabb szintre léphet, hungarikummá válhat. – A debreceni páros kolbász mellett megvitatjuk majd a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamillavirágzattal kapcsolatos előterjesztéseket is – mondta az országgyűlési képviselő.

Hozzátette: a hungarikum mozgalom során – amit a debreceni és megyei aktivitás erősít – minden olyan értéket szeretnének összegyűjteni és megőrizni, amelyek a magyar nemzethez kötődnek. Értéktárba kerülhet így a magyar cimbalom, a balatonfüredi Anna-bál és a szerencsi csokoládé is.

„Értékeink ünnepe”

A zárt bizottsági ülés keretrendezvényeként az „Őszi Értéknap – Debrecen és Hajdú-Bihar megye értékei” néven egész napos interaktív bemutatókkal és kiállítással színesített programokkal várják az érdeklődőket a megye egész területéről. A résztvevők a Régi Városháza belső udvarán részesei lehetnek annak a gazdag hagyományvilágnak, amit neves néptáncegyüttesek, korongozási és hímzési lehetőség, tárlatvezetés és történeti háttérbeszélgetések tesznek még érdekesebbé. – Hamarosan Bocskai évforduló következik, ami azért is fontos, mert a rendezvényen a Bocskai korona egyetlen hivatalos másolatát is meg lehet nézni – mondta Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke.

Települések értéktára

A települések együttműködése az Őszi Értéknapot is nívósabbá teszi: az egészséges életmódhoz kötődve megismerhetjük a Hajdúnánási gyógyvizet, kulturális örökségként pedig a balmazújvárosi németfalusi népszokásokat, a magyar szürke hajtóutat, a Hortobágyi Hídi vásárt és a Hajdúböszörményi csónak alakú fejfás temetőt.

A bemutató sátrakban olyan párosított értékeket tekinthetnek meg a látogatók a teljesség igénye nélkül, mint például a debreceni és nádudvari fekete kerámia, debreceni és bihari szűr, valamint a debreceni guba és derecskei szűrrátét. Az eseménnyel szeretnének hagyományt teremteni, bíznak benne, hogy október 13-a egy debreceni hungarikum születésnapját fogja jelenteni.

A szervezők a rossz időjárásra gondolva is biztosítják a rendezvény zavartalan lebonyolítását, ez esetben, az értékek a Városháza Piac és Rózsa utcai kapualjában lesznek kiállítva.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában