Helyi közélet

2015.10.16. 17:14

Maróthi Györgyre emlékeztek Debrecenben

Debrecen - Emléküléssel és kiállítással emlékeztek Maróthi György kollégiumi professzor születésének 300. évfordulójára.

Debrecen - Emléküléssel és kiállítással emlékeztek Maróthi György kollégiumi professzor születésének 300. évfordulójára.

A Debreceni Református Kollégium Oratóriumában tartott ünnepségen Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora mondott köszöntőt, majd pedig a professzor munkásságához kapcsolódó előadásokat hallhatott a közönség.

A debreceni születésű professzor 1732-től folytatott külföldön tanulmányokat. Többek között latinul, franciául, hollandul, németül és angolul is beszélt. Tanulmányi útjáról hazatérbe a református kollégiumban tanított matematikát, történelmet, latin irodalmat, retorikát. 1739-ben ő alapította a Kollégiumi Kántust. Külföldi útjáról hazatérve könyvtárnyi kötetet adományozott az intézménynek, többek között erről is hallhattak az érdeklődők a pénteki emlékülésen. Maróthi György 1744-ben hunyt el, mindössze 29 évet élt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában