Helyi közélet

2015.10.01. 08:04

Közel 800 új külföldi hallgató, köztük a szírek is megérkeztek

Debrecen - Úgy tűnik, nincs hatással a menekültválság a külföldi hallgatókra, a szír diákok közül is csak egy kért passziválást.

Debrecen - Úgy tűnik, nincs hatással a menekültválság a külföldi hallgatókra, a szír diákok közül is csak egy kért passziválást.

Mind többet hallani arról a városban, hogy a külföldi egyetemisták félnek a menekültválság miatt kialakult atrocitásoktól, és emiatt nem jönnek vissza tanulni Debrecenbe. Kíváncsiak voltunk, vajon ezt érzékeli-e a Debreceni Egyetem, melynek statisztikája szerint 2014-ben 3801 külföldi hallgatója volt (beleértve azt a 671 határon túli diákot is, akik a magyar nyelvű képzéseken vesznek részt).

Az intézmény sajtóosztályát arról kérdeztük, mindenki visszatért-e a campusra (beiratkozott a következő félévre)? Történt-e olyan eset, hogy valaki a menekültválságra hivatkozva szakította meg tanulmányait vagy kért passziválást?

Nem kérik többen

Az intézmény válaszából kiderült, a beiratkozás még nem zárult le, így a hallgatók passziválási kérelmeiről sincsenek még végleges adataik. „Az előző évekhez képest nem tapasztaltunk növekvő igényt” – közölték. A tájékoztatásból az is kiderült, a tavalyi 3801-ből a nyáron 168 külföldi diák kapott diplomát az angol nyelvű képzéseken, decemberben pedig várhatóan további 40-50 orvostanhallgató veszi át az oklevelét. A mostani szemeszterben (bár a beiratkozás még nem teljes) eddig 573 új külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait a különféle karokon, valamint 214-en az orvosi előkészítő kurzuson.

99 országból jöttek

A Debreceni Egyetemen jelenleg 99 országból tanulnak külföldi hallgatók, az újak pedig 64 különböző országból érkeztek. Sokan jöttek az Egyesült Királyságból, Indiából, Iránból, Izraelből, Japánból, Jordániából, Kínából, Nigériából, Tajvanról, Vietnamból. Valamint az intézmény hallgatói között van 18 felsőbb éves és 8 új szíriai hallgató, előbbiek közül 16-an már regisztráltak a félévre, egyikük passzív státuszt kért, míg egy regisztrációja még függőben van.

HBN–SZFÁ


Az újak, karonként

Bár a beiratkozás még nem fejeződött be, az eddig rendelkezésre álló adatok alapján az alábbiak szerint kezdték meg külföldi diákok a tanulmányaikat a 2015/2016-os tanév első félévében a Debreceni Egyetemen (fő).

  • Általános Orvostudományi Kar: 278
  • Fogorvostudományi Kar: 84
  • Gyógyszerésztudományi Kar: 24
  • Népegészségügyi Kar: 40
  • Orvosi előkészítő kurzus: 214
  • Bölcsészettudományi, Gazdaságtudományi, Informatikai, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, Műszaki, Természettudományi és Technológiai, illetve Zeneművészeti Karok: 47


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában