Helyi közélet

2015.10.07. 13:53

Kiderült, mennyi pénz lesz a régióban mosógépcserére

Debrecen - Az Otthon Melege programban közel 44 ezer család cserélheti újra mosógépét.

Debrecen - Az Otthon Melege programban közel 44 ezer család cserélheti újra mosógépét.

Július 8-án, egyetlen nap alatt kimerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a mosógépcsere-pályázatának forrása régiónkban, s az összes többiben is. Összesen félmilliárd forintot szánt a tárca a nyáron az elavult gépek energia-hatékony eszközre való cseréjére – számoltunk be róla júliusban. Októberben a szaktárca úgy döntött, mivel óriási érdeklődés övezte az Otthon Melege program részeként indult pályázatot, ezért a rendelkezésre álló keretet megnégyszerezi, azaz 2 milliárd forintra emeli. „Így mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be. A korábban tervezett 12 ezernél tehát jelentősen több, legalább 44 ezer család válthat korszerűbb, energetikailag jóval hatékonyabb mosógépre” – olvasható a tárca közleményében.

Nálunk közel hétezer

A korábbi 500 millió forintot a statisztikai hivatal adatai alapján, régiók szerint, az ott élő népesség alapján osztották el, azaz Észak-Alföldi Régióra akkor 74 millió 500 ezer forint esett. A mostani emeléssel azonban ez az összeg 298 millió forintra növekedett, ami jó hír azoknak, akik július 8-án pályáztak. A fejlesztési minisztérium közlése szerint ugyanis (megyei adatokat külön nem kezelnek) régiónkból 6926 pályázatot nyújtottak be, összesen 301 millió 735 ezer forint támogatási összegre, így – ha figyelembe vesszük, hogy az online benyújtandó jelentkezés okán mérsékelt a hibaszázalék, tehát az érvénytelen pályázat – majdnem mindenki részesülhet valamilyen mértékű vissza nem térítendő támogatásban. A tárca kommunikációs osztálya érdeklődésünkre azt is közölte, a pályázatokat folyamatosan dolgozzák fel, s így várhatóan október végéig minden pályázó kézhez kaphatja az energiatakarékos mosógépe megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat.

HBN–SZFÁ


Mennyit kaphatnak?

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új berendezés vételárának maximum fele, a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően legfeljebb 25-45 ezer forint. A pályázati feltételek szerint a mosógépcserével legalább 10 százalékos energia- vagy évi 20 kg szén-dioxid-megtakarítást kell elérni.A „MGCS mosógép katalógusban” szereplő készülék beszerzése esetén a támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb:

  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25 ezer forint/ háztartási nagygép;
  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40 ezer forint/ háztartási nagygép;
  • A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45 ezer forint/ háztartási nagygép.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában