Helyi közélet

2015.10.31. 17:54

Egy kihalt szakma élő mesterei között jártunk

Debrecen - Egy osztálytalálkozóból sarjadt és nőtt ritkaságszámba menő eseménnyé.

Debrecen - Egy osztálytalálkozóból sarjadt és nőtt ritkaságszámba menő eseménnyé.

Ötödször gyűltek össze a klasszikus nyomdászszakma nyugalmazott vagy még ma is aktív képviselői Debrecenben a nemzeti ünnep estéjén, hogy folytatva a 2011-ben kezdett találkozóik sorát egy vacsora keretében figyelmet szenteljenek egymásnak és erőt merítsenek közös élményeik tárházából az eljövő hétköznapokra.

A professzionális nyomdászat halott, de a mesterek még itt élnek köztünk, és társaságukban lenni valóságos időutazás. A nyolcvan-száz embert megmozgató randevúk, amelyek sorában ez a mostani a Viktória Étteremben már az ötödik volt, osztálytalálkozókból sarjadva nőttek ritkaságszámba menő eseménnyé.

Szászi Gerzsonné nyugdíjas kézi szedő mondta el annak idején a Naplónak, hogy azok a kézi szedők és gépmesterek, akik vele egy osztályba jártak, és 1963-ban végeztek, korábban is tartották a kapcsolatot és rendszeresen szerveztek találkozókat. E találkozókról mások is értesültek, és egyre többen kérdezték, hogy nem csatlakozhatnának-e hozzájuk. Így jött az ötlet, hogy nyomdásztalálkozóvá kellene bővíteni az alkalmat.

Műveltséget adott

A kezdeményezés komoly visszhangra talált mind Debrecenben, mind a városon kívül. Ezúttal is jöttek Budapestről, Üllőről, Nyíregyházáról, Kiskunlacházáról és még ki tudja, hány helyről. A találkozóknak az az egyik fontos üzenete, hogy a nyomdászok idős korukban sem tétlenkednek, feltalálják magukat a változó időben, és ha úgy hozza a sors, más foglalkozások felé fordulva akár külföldön is képesek munkát vállalni, vagy saját nyomdát, kiadót alapítva itthon, a versenyszférában állnak helyt és vívnak ki elismerést. Nincs ebben semmi meglepő. Ők azok, akik a második nagy háborút követő fél évszázadban életet adtak az írott betűnek, akik könyvet, folyóiratot, napi- és hetilapokat nyomtatva munkájuk folyamán egy sajátos foglalkozási „ártalom” alanyaiként a propagandaszövegektől a Bibliáig mindent, de mindent elolvastak, akik az ólom- és festékgőzzel s a papír porával együtt millió hírt, megannyi dajkamesét szívtak magukba, s átlag feletti tájékozottságuk révén egyedi műveltségű polgárokká váltak.

Erdélyi Sándor nyugalmazott színnyomógép-mester 1948-ban, a nyomdák második világháborút követő államosítása előtt jegyezte el magát a szakmával, miután a Református Kollégiumban elvégezte a négy polgárit. Négy évre szerződtették, mert akkoriban négy év volt a nyomdásztanulmányok ideje, de ő két év alatt elsajátította a szakmát, beleértve azt a fél esztendőt is, amikor Pesten járt iskolába. Debrecenben akkor az Ipariskola adott helyet az ipari tanulók elméleti oktatásának, ott tanulták a nyomdászok is a közismereti tárgyakat hetente kétszer „együtt a kárpitosokkal, pékekkel, szabókkal – 25-30 fős osztályokban”. A hét többi napját üzemben, a mesterek mellett kellett eltölteniük.

– A nyomdászat abban az időben jól menő szakma volt, és ahhoz, hogy oda valaki bekerülhessen, kellett egy kis ismeretség, de rátermettség is, mert aki idétlenke volt, azt eltanácsolták – mondja a gépmester, aki az 1951. évi szakmunkásvizsgáját később mestervizsgával koronázta meg, és nyugdíjazásáig az Alföldi Nyomda magasnyomó-részlegét vezette.

„Ólmos világból” érkezett

Szakál László kézi szedő, aki több mint tíz esztendeje szintén nyugdíjas, a klasszikus nyomdászszakma talán legkülönösebb sorsú nemzedékének képviselője. Egyike azoknak, akik még az „ólmos világban” sajátították el és művelték magas színvonalon a mesterséget, meg kellett azonban élniük a szakmájuk kihalását, és meg kellett birkózniuk a számítógép fémjelezte technológiaváltással is. Az Alföldi Nyomdában kezdte, ott húzott le 25 évet, munkás életének következő, két évtizedes szakaszában viszont már a Hajdú-bihari Naplót „tördelte”, az újság tördelőszerkesztőjeként dolgozva felelt az új kihívásokra. Tegyük hozzá nyomban: nem „csak” a nyomdászokra jellemző emberi tartással és kifogástalan szakmai alázattal, de teljes sikerrel.

– Ötvenévesen kellett megtanulnom a számítástechnikát, de imádtam a szakmám, és ez erőt adott a hatalmas váltáshoz. Éjjel-nappal bent voltam, dolgoztam, és így is három év kellett hozzá, hogy ismét olyan felszabadult legyek munka közben, mint korábban, és érezhessem, nincs már bennem az a nagy feszültség” – emeli ki személyes emlékeit a húsz-huszonöt évvel ezelőtti történetből. A jelen más, az már a családról szól, a gyerekekről, az unokákról, a dombostanyai kertjükről… – A kertet ne hagyd ki! – köti a lelkemre –, mert az, amikor rendbe teszem, és visszaköszönnek a fák, csodálatos!

Sokat tudhat egy klasszikus nyomdász mai „magányosságáról” Szabó Sándor, a Center-Print Nyomda Kft. ügyvezető tulajdonosa is, miután egyedül ő mondhatja magáról a saját nyomdája alkalmazotti stábjában, hogy végigjárta azt a hagyományos nyomdászatot, amelyben még az ólombetűk domináltak. – Rajtam kívül más miköztünk nem is dolgozott ólommal – mondja.

Önállóan a piacon

Érthető tehát a kötődése a nyomdai folyamat egészét áttekinteni képes univerzálisok utolsó generációihoz. Az Alföldi Nyomdában volt inas, és mint kézi szedő épp azt a szakmát tanulta, amely elsőként vált áldozatává a technológiaváltásnak. Ahogy ő fogalmaz, „legelőször a kézi szedő szakmát tette taccsra a számítógép”. 1985-ben ment el a Kinizsibe, ahol akkoriban kezdték erőteljesen keresni az új technológia útját, s lett nyomdavezető, amikor ott már nem volt ólombetű. – 1992-ben döntöttem úgy, hogy megpróbálom önállóan folytatni. Eleinte másod- vagy harmadmagammal vittük a céget, majd egyre többen lettünk. Megtaláltuk a helyünket a piacon, és ma ott tartunk, hogy egy bizonyos területen, a színes kiadványok, katalógusok, prospektusok terén meghatározónak érzem magunkat ebben a városban.

A kérdésre pedig, hogy mégis mi rejlik a szimpatikus ragaszkodása mélyén, mi készteti arra, hogy évről-évre még színes emlékeztetőt is készíttessen nyomdájában erről az eseményről, azt válaszolja: „Tizennégy éves koromban mentem az Alföldi Nyomdába, és harmincöt évesen jöttem el. Ott voltam fiatal egy azóta kihalt szakma mesterei között. Ezt nem lehet elfelejteni.”

HBN–Gulyás Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában