Helyi közélet

2015.10.11. 20:37

Egy évig kitart a belső összhang - Ilyen belülről egy jógatábor

Balatonszemes - „Az itteni légkör nyugalmat ad, feltehetem a polcra a napi gondokat, hogy csak magammal foglalkozzak.”

Balatonszemes - „Az itteni légkör nyugalmat ad, feltehetem a polcra a napi gondokat, hogy csak magammal foglalkozzak.”

A nyári jógatáborok megrendezésének 30. évfordulóját a Balaton partján ünnepelték a résztvevők. – Hatvan éve jógázom, 37 éve tanítom a jóga alapismereteit, a világon egyedülálló, 30 évfolyamra kidolgozott tematika alapján – mondta a Bocskai István-díjas Zoltai Miklós, a Debreceni Jóga Egyesület alapítója és elnöke, hozzátéve: a tapasztalatra épülő tanításokat évente más-más természeti környezetben ajánljuk több száz érdeklődőnek. Vannak, akik szinte minden évben együtt töltik szabadságukat, hogy új és új ismeretekkel gazdagodhassanak. Viszont bármikor be lehet kapcsolódni, hiszen minősített jógaoktatók vezetésével több csoportban tudunk foglalkozni a gyakorlókkal.

Az egész családnak

A napi program reggel fél hatkor indult meditációval. Ezt másfél órás testi, lelki, szellemi, spirituális gyakorlatok követték. A reggeli után – előre meghatározott tematika szerint – előadássorozat hangzott el a csakrákról ( tudat, energia­központok ) minden nap délig. A nagy melegre tekintettel, a résztvevők ezúttal több időt töltöttek a vízparton, de hogy a gyakorlás itt se maradjon ki, vízi jógát iktattak be, amit túlsúlyosak és mozgássérültek is könnyedén képesek elvégezni. Esténként 22 óráig közös beszélgetésekkel, kérdezz-felelekkel, filmvetítéssel, énekléssel erősítették a közösségi együvé tartozást. A jógatábor elméleti és gyakorlati anyagának fő vonalát Mahamandaleshwar Swami Véda Bharati, a himalájai klasszikus jóga indiai mestere általi tanítások képezték.

A gyerekekről sem felejtkeztek el: számukra játékos, kreatív jóga és kézműves foglalkozásokat tartottak. Ennek köszönhetően a szülők, nyugodtan elmélyedhettek az ismeretek elsajátításába. A tábor ideje alatt ahhoz, hogy a szervezet egészségesebben tudjon működni, teákkal és speciális étrenddel lehetőséget biztosítottak a testtisztításra. A jubileumi műsort a jógatábor történéseit 190 kép vetítésével, énekekkel, szavalattal tették ünnepélyessé.

Tapasztalatok, hatások

A balmazújvárosi Terkovics Angéla még nem a szavak embere, de személyes vonzerejét már 14 évesen bizonyította, ugyanis buzdítására a családja és rokonsága szintén részt vett a táborban. Édesanyja elmondása szerint lányát kicsi kora óta érdeklik az ezoterikus elméletek. A világi szenzációk, a kétes értékű „sztárok” élete helyett, inkább a lelki fejlődését szolgáló ismeretek fogják meg. Lehetőleg nem kapcsolódik be korosztálya sértő ugratásaiba, igyekszik megtanulni a „nem szeretem” helyzetek kezelését. Emellett az előadások és olvasmányok tanulságait szívesen megosztja az erre nyitott emberek számára. Hajdu Judit elsőéves pszichológus hallgatónak már egészen kicsi korában az édesapja keltette fel az érdeklődését a jóga iránt. A rendszeres gyakorlásnak két éve jött el az ideje mindkettőjük számára. – Sokkal több energiám van, nincs bajom a határidőkkel, nem halogatom teendőimet. Túljutottam a nagy kiborulások időszakán, amikor egészen apró dolgok is fel tudtak bosszantani. Jóleső önfegyelmet sajátítottam el. A vizsgaidőszak terheit jobban viselem, nyugodtan tudok aludni, és ez a tanulmányi eredményeimen is jól látszik. Azért az energiaszint nyárra már megkopik, de itt van a tábor mint reménysugár az újra feltöltődésre. Az itteni légkör nyugalmat ad, feltehetem a polcra a napi gondokat, hogy csak magammal foglalkozzak, és ismét rátaláljak a belső összhangra, ami majd újabb egy évig kitart – sorolta tapasztalatait Judit, akit óvodapedagógus édesanyja is elkísért a táborba. – Egészségügyi problémáim miatt, a lányom hatására két éve kezdtem el jógázni. Határozott javulást érzek az életminőségemben, a munkahelyi és a magánéleti helyzetek optimális kezelésében. Nagyobb a teherbírásom fizikálisan és mentálisan is. A tanfolyamon tanultak alapján hetente kétszer végzem az ászanákat, de a légzőgyakorlatok segítségével napi szinten építem be a nyugalmat az életembe, este pedig relaxációval ringatom magam álomba – fogalmazott az anyuka.

Kiegyensúlyozottság

A 200 fős tábor résztvevői közül jó néhány házaspár is együtt gyakorolt. Rácz Béla útkeresés céljából iratkozott be a Kővári László, – Zoltai tanítvány vezette tanfolyamra 1989-ben. A csaknem 30 évvel ezelőtti nyári hármashegyi tábor légköre mély benyomást tett rá, ami elválaszthatatlan kapcsolatra ösztönözte a jógával. Egy évre rá megnősült, Swami tanítványi beavatást kapott, s bár a rendszeres gyakorlás elmaradt, a jóga szellemiségét gondolati síkon be tudta építeni életvezetésébe.

Feleségével, három éve járnak a Zoltai Miklós vezette jógatanfolyamra, mely nagyon sok pozitív változást jelentett életükben testi, lelki, szellemi és szociális szinten egyaránt. Változtattak étkezési szokásaikon, s beépítették a rendszeres gyakorlást a mindennapjaikba. Felesége, Éva asszony pozitív tapasztalatait szívesen megosztja a szomszédokkal, ismerősökkel és két felnőtt gyermekükkel, hogy segítse őket az egészséges életmód, pozitív életszemlélet kialakításában, alkalmazásában. Elmondta, nagyszerű érzés a férje támogatása, aki nem nézi le, nem neveti ki, hanem vállvetve, egymást segítve gyakorolnak. Ezt tartja a kiegyensúlyozott házasság egyik alapkövének.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában