Helyi közélet

2015.10.03. 15:21

Az óvoda, ahol szüreti mulatságon rázódnak össze szülők, gyerekek, pedagógusok

Debrecen - Szőlőt szemezgetett számos apró kéz az „ÚNOK óvodában” pénteken.

Debrecen - Szőlőt szemezgetett számos apró kéz az „ÚNOK óvodában” pénteken.

A szüreti mulatságot megelőző napon a pedagógusok termésfigurák közös alkotásával is segítették, hogy a Jerikó utcára ne csak úgy hivatlanul szökjön be az ősz, hanem szépségeit örömmel váró gyerekek „csábítsák” oda. A több, mint egy évtizedes hagyománnyal büszkélkedhető családi napnak azonban nem az évszakok jó megélése, a váltások elsimítása a legfőbb erénye, hanem a közösségteremtés.

– A szülők reggel hozzák a szőlőt, a csoportok pedig folyamatosan darálják, préselik, jó sok mustot készítünk, ebéd után pihennek egyet a gyerekek a nagy munkára, s mire felébrednek, megérkezik a többi édesapa és édesanya, illetve a testvérek a délutáni bográcsozás minden kellékével – mondta Szilágyiné Somodi Ildikó, a Sinay Miklós Utcai Óvoda Jerikó Utcai Tagintézményének vezetője. Eztán benépesül az udvar – két éve háromszázan voltak – és népi játékok sora kezdődik, majd fellobban a tűz az üstök, bográcsok alatt, fortyognak a göndör gyerekkacajjal, jóízű felnőtt beszélgetésekkel fűszerezett ételek. A zsűri dicsérő szavaira minden főzőcsapat számíthat. Az ízlelők szigorúan értékelnek, lágyszívűen díjaznak, olyannyira, hogy mindenkinek adnak oklevelet, csak azt kell eldönteniük melyik étekre illik a legpikánsabb, melyikre a legmagyarosabb stb. cím.

– Mindig nagyon várják a szülők ezt az eseményt, mindent ügyesen megszerveznek, bevásárolnak, többen szabadságot vesznek ki erre a napra. A kezdő kiscsoportnál szülői értekezleten ismertetjük ezt a programot és az újak is hamar belelkesülnek. Hat órakor úgy kell erélyesebben jelezni, hogy ideje elhagynunk az óvodaépületet – feleli kérdésünkre az igazgatónő, aki nem titkolja, a kezdetekben izgulósabb, göröngyösebb napok vezettek a jóval kisebb létszámú rendezvényhez, de ma mára stabil ponjtává vált az intézmény életének, akárcsak a majális vagy az alapítványi bál.

Hozzátette: a csoportokba járó szülők baráti kapcsolata jó védőháló lehet a gyerekeknek; ha jó az emberi viszony, könnyebb a kommunikáció az óvoda és az anyák, apák között, akik esetlegesen társadalmi munkára is jó szívvel vállalkoznak. Erre a közintézményeknek nagy szüksége van. A pedagógusok is könnyebben megértik a gyermekeket, ha ismerik a szüleiket, megtapasztalhatják milyenek a családi szokásaik, hogyan viselkednek a kicsik a szüleik jelenlétében – sorolta a szüreti mulatság pozitív „mellékhatásait” a szórakozáson túl.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában