Helyi közélet

2015.10.05. 11:37

"Az agresszív és bizonytalan ember egy tőről fakad"

Debrecen - A három embertípus jellemzőit és különbségeit ismerték meg a diákok.

Debrecen - A három embertípus jellemzőit és különbségeit ismerték meg a diákok.

A kommunikációban az üzenetnek mindössze 7 százaléka a szavak, 38 százaléka a hangsúly és 55 százaléka a testbeszéd. Tehát nagyrészt nem az a fontos, hogy mit mondunk, hanem ahogyan mondjuk – nyomatékosította Zsiga Attila az Akaraterő és magabiztosság című életvezetési tréningjén, melyet csütörtökön tartott középiskolások számára a Köz-Pont Egyesület előadótermében. A személyiségfejlesztő tréner megismertette a diákokkal, hogy milyen személyiségtípusok léteznek, illetve miben tér el a magabiztosság a bizonytalanságtól és agresszív fellépéstől. – A bizonytalan ember halk, megfogalmazása határozatlan, ugyanakkor a három típusú ember közül ő beszél a legtöbbet, amely tele van felesleges magyarázkodással, igényét azonban nem közli. Az agresszív típus hangos, sokszor kiabálva beszél, megfogalmazása fenyegető, sértő, s mondanivalójának tartalma rendszerint indok nélküli. A magabiztos ember szintén hangos, viszont precízen fogalmaz, nem beszél sokat – magyarázta Zsiga Attila. Hozzátette: az agresszív és a bizonytalan ember lényegében egy tőről fakad, hiszen mindkét típus fél mások véleményétől.

– Mi a közös Barack Obamában, Michael Schumacherben, Robbie Williamsben és Jézusban? Mindannyian sírtak már nyilvánosság előtt. Ettől nem lettek kevesebbek, sőt! Egy magabiztos ember felvállalja és kifejezi érzelmeit mások előtt – világított rá a diákoknak a személyiségfejlesztő tréner.

Gyakori szavak

Zsiga Attila érdekes tényt tárt fel a fiatalok előtt – mindhárom típusnak van egy jellegzetes szava. – A bizonytalan az „ember” szót használja nagyon gyakran. Ha egy bizonytalan ember áll a zebra előtt, majd egy piros autó lecsapja sárral azt mondja „Hát az ember már a zebrán sem állhat nyugodtan, mert jönnek az őrültek és lecsapják az embert.” Általánosít, hogy nehogy nyakon csípjék azért, mert véleményt formált. Ezzel szemben a magabiztos azt mondja én, míg az agresszív mindig a te szót használja. Adott egy agresszív feleség, akinek a férje gyorsan hajt, s ahelyett hogy közölné „Drágám félek, kérlek lassíts”, kiabál a férjével, hogy „Te idióta ne vezess ilyen gyorsan” – magyarázta példákon keresztül a szakember. Hangsúlyozta: legyen éntudatunk. Ismerjük fel magunkban az említett embertípusok rossz tulajdonságait, s tegyünk ellene, ugyanakkor legyünk tisztában az értékeinkkel, mely irányt adhat az életünknek.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában