Helyi közélet

2015.10.28. 07:48

11.11., 11.11: gyújts egy gyertyát a hősökért!

Székesfehérvár, Debrecen – A harctéren odaveszett katonákat a mi emlékezetünk teheti halhatatlanná.

Székesfehérvár, Debrecen – A harctéren odaveszett katonákat a mi emlékezetünk teheti halhatatlanná.

Az idén is megismétli nemzetközi gyertyagyújtási akcióját a csatatéren maradt katonákra való emlékezet ébrentartására a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és 16 tagszervezete.

A felhívással – melyet Németh István, a fő szervező Krajczáros Alapítvány kurátora tett közzé – arra kérik a polgárokat, hogy november 11-én, 11 óra 11 perckor egy szál mécses vagy gyertya meggyújtásával fejezzék ki tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt.

Felkérjük Önt és a háborúkban elhunyt katonáink ma élő hozzátartozóit, a közéletünk jeles képviselőit, a művészeket, tudósokat, felnőtteket és gyerekeket, valamint az iskolák, önkormányzatok, egyházak, magyar és külföldi civil szervezetek képviselőit, a katonai szervezetek, illetve fegyveres testületek parancsnokait, diplomatákat, hivatalok, intézmények vezetőit, a vállalkozások menedzsmentjét, tulajdonosait, nyugdíjasokat – vagyis mindenkit –, hogy csatlakozzanak e közös megemlékezéshez. Kérjük minden kedves (a kezdeményezésünkkel azonosuló) Partnerünket, hogy a jelzett napon 11 óra 11 perckor a lakóhelyük szerinti emlékműnél, katonai temetőben, parcellákon vagy a lakásuk, illetve üzemeltetett létesítményük, iskolájuk ablakában, bejáratánál legalább egy szál mécses vagy gyertya meggyújtásával fejezzék ki tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt. Célunk, hogy a »közös Európában együtt emlékezés« jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáink sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetünk ébren tartását. A Hősök – köztük a számtalan közkatona – ezáltal lesznek halhatatlanok” – olvasható a felhívásban.

Az alapítvány bővebb tájékoztatójából kiderül: az akció gondolati hátterét képezi többek között az a szándék, hogy nemzetközi méretekben ráirányítsák a figyelmet a béke fontosságára, megőrzésének szükségességére, különös tekintettel a világunkban ma is folyó háborúk borzalmaira, illetve hogy az I. világháború centenáriuma és a II. vh befejezésének 70. évfordulója alkalmából gyakorolják Európában a közös emlékezetet, ösztönözzék a megbékélést. A megmozdulás stratégiai célja, hogy 2018-ig az Európai Parlament hivatalosan érvénybe léptesse a harctéren elesett katonák nemzetközi emléknapját, illetve hogy a köznapi gondolkodásban is aktívvá tegyék a hazájukért halt katonák iránti tisztelgés igényét.

HBN


Az alapítvány elérhetőségei, kommunikációs felületei:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában