Helyi közélet

2015.09.06. 18:39

Zsákutca

<em>Mindig is irigyeltem azokat, akik gyönyörű kertet, veteményest varázsolnak maguk köré, vagy akár csak egy kis erkélyen alakítanak ki mini sziklakertet, és mellette ládában nevelik a balkonparadicsomot</em>. <strong>Kenyeres Ilona jegyzete</strong>.

Mindig is irigyeltem azokat, akik gyönyörű kertet, veteményest varázsolnak maguk köré, vagy akár csak egy kis erkélyen alakítanak ki mini sziklakertet, és mellette ládában nevelik a balkonparadicsomotKenyeres Ilona jegyzete.Legnagyobb közösségi oldalunkon is van olyan ismerősöm, aki szinte nagyüzemi módon – és igen nagy hozzáértéssel – termeli a gyümölcsöket és zöldségeket, melyek fotóival méltán dicsekszik is az ismerősei körében. Természetesen én is próbálkoztam évről évre azzal, hogy saját termésű paradicsomot, paprikát, zellert tehessek majd az asztalra, de sajnos, eddig valahogy nem igazán jött össze a dolog. Autodidakta módon ugyanis csak festeni, esetleg verset írni lehet, kertészkedni, palántázni azonban nem ajánlatos. Igen sok összetevője van ugyanis annak, hogy olyan termést szüretelhessünk le, amellyel nem vallunk szégyent a családunk előtt.

Nemrégiben láttam egy hirdetést, mely felvillantotta előttem a reményt, hátha belőlem is lehet még jó kertész, vagy gyógy- és fűszernövény-termesztő. Ám ahogy tovább olvastam a szöveget, egyre inkább szertefoszlott ez az illúzióm. Igaz, hogy a kilenc hónapos tanfolyam ideje alatt olyan univerzális gazdálkodót képeznének belőlem, aki a gépek használata és karbantartása terén is megállná a helyét, s a tápanyag-utánpótlás és gyommentesítés rejtelmeibe is beavatnának, valami mégis visszatartott a jelentkezéstől. A képzési díj ugyanis – akciósan! – 295 ezer forint, melyhez hozzájön még a 70 ezer forintos vizsgadíj. És még valami, amin érdemes elgondolkodni. A napokban jelent meg e lap hasábjain egy olvasói levél, mely arról számol be, hogy egy fiatalember kertészmérnök végzettséggel eddig 38 álláspályázatot adott be különböző helyekre. Ezek közül 22 cég válaszra sem méltatta, 11 helyen nyilvántartásba vették, és kapcsolatfelvételt ígértek. Az összesen 2 állásinterjú eredménye ugyancsak negatív lett, holott minden feltételnek megfelelt a vele elbeszélgető szakember szerint.

Akkor most miről is beszélünk? Aki hivatásának érzi – érezné – ezt a szép szakmát, s meg is szerzett hozzá mindenféle szakképesítést, tehetetlenül áll több diplomával a kezében. Aki pedig csupán hobbiszinten szeretné elsajátítani a kertészeti és növénytermesztési feltételeket, nem tudja kifizetni az irreálisan magas képzés árát. Jó lenne egy harmadik, köztes lehetőség is…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában