Helyi közélet

2015.09.12. 16:09

Veres András: az oktatás és a nevelés az idei Kattárs központi témája

Debrecen, 2015. szeptember 12., szombat (MTI) - Az oktatás és a nevelés a fő témája a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) idei programjának - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke, az esemény házigazdája szombaton Debrecenben.

Debrecen, 2015. szeptember 12., szombat (MTI) - Az oktatás és a nevelés a fő témája a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) idei programjának - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke, az esemény házigazdája szombaton Debrecenben.

Veres András szombathelyi megyéspüspök szerint arra a kérdésre, hogy szükség van-e egyházi iskolákra, egyszerű a válasz: igény van, tehát szükség is van rájuk.

A püspök a debreceni Kossuth téren, a Nagytemplom előtt tartott megnyitón több száz ember előtt emlékeztetett arra, hogy 1950-ig az egyház volt a legnagyobb iskolafenntartó az országban, 1950 és 1990 között azonban csak nyolc katolikus gimnázium működhetett Magyarországon. Ma az egyház újra lehet iskolafenntartó: az iskolák 11 százaléka egyházi fenntartású és 12 egyházi felsőfokú intézmény működik Magyarországon - mutatott rá Veres András.

Hozzátette: a közösségi élet meghatározó színtere az iskola, a társadalomba való beépülés az iskolában kezdődik, nem véletlen, hogy minden korban a hatalom hatáskörébe akarja vonni, s az ideológia kiszolgáltatójává tenni az iskolát. Veres András püspök kiemelte: ma Magyarországon biztosított a szabad iskolaválasztás lehetősége, ezzel alapvető jog valósul meg. Ugyanakkor a szülők elsődleges jogának és kötelezettségének nevezte a nevelést.

A püspöki konferencia elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az egyházi oktatás és nevelés a hitre épít, "valljuk, hogy csak a hit által jutunk el a teljes emberségre" - mondta. Reményét fejezte ki, hogy a Kattárs debreceni programjai is megerősítik a résztvevőkben, hogy van értelme az egyházi oktatásnak, az egyházi intézmények fenntartásának, amelyek sajátos értéket tudnak adni a hívő családoknak. "Az egyház feladata változatlan: hirdeti az evangéliumot és segíti az embert az üdvösség útján. A hívő ember nevelése ezért nem csak az egyház, hanem az egyes ember és a társadalom érdekeit is szolgálja" - zárta szavait Veres András megyéspüspök.

Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi megyéspüspök emlékeztetett rá, hogy az idei Kattárs napot a 300 - Katolikus újjászületés Debrecen néven meghirdetett 2015-ös emlékévhez kapcsolódóan tartják meg. Felidézte, hogy 300 évvel ezelőtt térhettek vissza a katolikusok az akkor már teljesen protestánssá lett Debrecenbe. Csáky Imre bíboros az eső plébánia vezetését a piaristákra bízta, akik azonnal iskolát nyitottak benne: így kezdődött a katolikus oktatás Debrecenben - emlékeztetett Bosák Nándor. Hozzátette: a kommunista időszakot egy gimnázium, az iskolanővérek Svetits intézete vészelte át Debrecenben, s a rendszerváltás után ebből épülhetett ki az új katolikus iskolarendszer a városban. "A mai nap is azt erősíti, hogy a katolikus oktatásnak, nevelésnek nélkülözhetetlen helye van a jövő nemzedék oktatásában" - mutatott rá a debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális és oktatási ügyekért felelős alpolgármestere a Kattárs megnyitóján kijelentette: a város örömmel adott teret a rendezvénynek, amely értékeket hordoz és teremt.A politikus példaértékűnek nevezte Debrecenben a város és az egyházak kapcsolatát.

A Kattárs debreceni programjainak megnyitásaként szombaton reggel a helyi Szent Anna-székesegyházban szentmisét celebrált Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa. A város főterén tartott köszöntők után bemutatkoznak a hazai katolikus oktatási intézmények, egész napos programokkal - előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, koncertekkel - várják az érdeklődőket a szervezők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában