Helyi közélet

2015.09.19. 17:01

Szájról szájra terjed a püspökladányi szűrhímző híre

Püspökladány - Nincs olyan hagyományőrző, cifraszűrös találkozó, ahol ne láthatnánk alkotásait.

Püspökladány - Nincs olyan hagyományőrző, cifraszűrös találkozó, ahol ne láthatnánk alkotásait.

Csíbi Gyuláné szűrhímzőnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Népművészet Mestere címet augusztusban. A Püspökladányban élő népművész 21 éve tökéletesíti tudását a szűrhímzés területén, egyedi alkotásai hűen tükrözik a régi hagyományos népviseletet. Az általa készített alkotásokat számtalan hagyományőrző rendezvényen viselik, különböző kiállításokon gyönyörködhetnek bennük az érdeklődők.

Mindig maradt kitartása

– 1937. február 12-én születtem Sárrétudvariban – mesélt magáról – utána elvégeztem a nyolc elemit. Kézimunkázni már az iskolában megtanítottak, amit nagyon meg is szerettem. Fiatal lányként varrónőhöz jártam, hogy a szabás-varrás mesterségét elsajátíthassam. Bár paraszti, mezőgazdasági munkát végeztem, a nap végére mindig maradt erőm és kitartásom egy kis kézi munkára.

1971 januárjától 21 éven át a Karcagi Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnek dolgozott: hetente vitték a munkát (fonalat, mintát, szövetet), ezeket kunsági stílusnak megfelelően kellett rövid határidőn belül kivarrni. A munkát átvételkor minősítették, így szállították sok országba. Ica néni elmondta, hogy ezalatt nagy tapasztalatra tett szert. Azóta nyugdíjas, de a hímzés iránti szeretete nem hagyott alább. A szűrök készítésére egy püspökladányi kiállítás okán adta a fejét, amikor a Sárréti Népi Együttes vezetője megkérte, csináljon egyet neki – Erdélyből szerezték be a szűrnek való anyagot.

– Nagy kihívás volt, de szívesen vállaltam; a mai napig örömmel tölt el, ha megpillantom a kész szűr tulajdonosának arcát. Kilenc éve készítem őket, Dr. Györffy István könyve alapján. Egy szűr elkészítése három hónapig tart napi 6-8 óra hímzéssel, varrással. A hírem szerencsére szájról szájra terjed, megtalálnak a hagyományőrzők – folytatta.

HBN-BB​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában