Helyi közélet

2015.09.27. 09:09

Otthoni praktikák a horkolás ellen

Budapest - A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére.

Budapest - A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére.

A horkolást a felső légutak légáramlási szűkülete okozza, ahol alvás közben az átáramló levegő mozgása gyorsul és megrezegteti a lágy szöveteket. – A jellegzetes hangnak különböző fokozatai vannak: a jóindulatú, enyhe formáról akkor beszélhetünk, ha a horkolás egyenletes és rendesen ki tudjuk pihenni magunkat éjjel – fogalmazott dr. Buda Bernadett fül-orr-gégész szakorvos. Kiemelte: ha a hálótárs arra hívja fel a figyelmünket, hogy horkolásunkat horkantások szakítják meg, és ezt követően nappal rendszeresen fáradtnak érezzük magunkat, sürgősen szakemberhez kell fordulni, mert elképzelhető, hogy ez az állapot kóros. – Alvási apnoe-nek nevezzük a pihenés alatt fellépő légzészavart – ilyenkor a légzés idegi szabályozási problémája miatt is a felső légutak valamely szintjén elzáródás lép fel és hosszabb ideig, akár másfél-két percig is kimaradhat a légzés. Ilyenkor a páciens felriad, és mivel ez óránként akár több tízszer is megismétlődhet, nem tud megfelelően pihenni. Amennyiben nem kezelik a problémát, ez komoly megbetegedésekhez vezethet, növeli a színinfarktus vagy az agyvérzés kockázatát – figyelmeztetett a szakértő.

Meg lehet szüntetni

– Sokak csak háton fekve horkolnak, de testhelyzet változtatással ezt meg lehet szüntetni. A pizsama hátuljába bevarrt teniszlabda is jó megoldás lehet az enyhe horkolás megszüntetésére, emellett érdemes kerülni a lefekvés előtti alkoholfogyasztást és a késői vacsorázást is. A hálószoba átszellőztetésével, túlsúly esetén pedig fogyással is javíthatjuk a problémát, illetve a különféle gyógynövények felhasználásával készült torokspray a szájüreg hátsó részébe fújva egyszerű módon segítheti enyhébb esetekben a nyugodt alvást.

Súlyos esetben azonban elengedhetetlen szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat. A felső-légúti fizikális vizsgálatot követően az alvásról már hazavihető készülék segítségével is lehet tájékozódni, amely többek között a légzéskimaradást, a vér oxigénszintet, a pulzusszámot, a horkolást és akár a testhelyzetet is figyeli. Többféle kezelési lehetőség létezik – például műtéti beavatkozások a felső légutak területén modern rádiófrekvenciás technológiával, horkoláscsökkentő implantátum, szájba helyezhető eszközök vagy súlyos esetben a légsínterápia – jegyezte meg a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában