Helyi közélet

2015.09.22. 09:53

Nem találtak veszélyes gyerekülést a szakemberek

Debrecen - Minden ötödik gépjármű vezetőjét kellett szóbeli figyelmeztetésben részesíteni.

Debrecen - Minden ötödik gépjármű vezetőjét kellett szóbeli figyelmeztetésben részesíteni.

Bevásárlóközpontokban, autósboltokban, gyermekboltokban, valamint a közutakon is ellenőrizték a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartását a hatóságok munkatársai.

Megnyugtató eredmény

Az országos akció megnyugtató eredménnyel zárult: a szakemberek nem találkoztak engedély nélkül forgalmazott rossz minőségű gyermekülésekkel, de 154 vizsgált gyerekülés kifogásolható volt, valamilyen szempontból. Az akció során a közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére és ezek kiszűrése koncentrált. Ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő.

Lépésről lépésre

Az akció részeként a szakemberek a gyermeküléseket is ellenőrizék a forgalmazóknál és a kereskedőknél. Az előírásnak nem megfelelő termékek ugyanis baleset esetén nem védik megfelelően a gyerekeket, ezért az ilyen termékek forgalmazása tilos. A biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen mutatja be szöveggel, rajzokkal vagy ábrákkal, hogy hogyan kell az ülést biztonságosan beszerelni - a kifogásolt termékek esetében ez a tájékoztató nem volt megfelelő. Megnyugtató, hogy egyetlen engedély nélküli vagy feltűnően rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen, ezért veszélyes gyermekülést sem találtak az ellenőrök.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában