Helyi közélet

2015.09.15. 07:36

Gyenge a termés, drágán veszik az almát

Derecske, Hajdúnánás - Az étkezési minőségű kilójáért 150, a léalmáért pedig több mint 30 forintot fizetnek.

Derecske, Hajdúnánás - Az étkezési minőségű kilójáért 150, a léalmáért pedig több mint 30 forintot fizetnek.A hajdúnánási Tedej Zrt. 65 hektárnyi intenzív almaültetvényéről (amiből 11 hektárt jéghálós támrendszerrel és fagyvédelmi öntözéssel is elláttak) idén hektáranként 23 tonnás termésátlagot várnak a szakemberek, az elmúlt évi 80 tonnával szemben. Ez mindjárt meg is magyarázza, hogy a léalmáért miért fizetnek közel háromszor annyit a felvásárlók, mint tavaly.

Eszik vagy isszák

Megkezdődött az almaszüret a gyümölcsösökben és munkába álltak a sűrítményt készítő üzemek is. Takács Ferenc, a terméktanács elnöke elmondta, hogy az aszály miatt a tavalyi 900 ezer tonna után idén alig 500 ezer tonna termést várnak a szakemberek, és ez a felvásárlási árakban is megmutatkozik. Egy kiló étkezési almáért 150, a léalma kilójáért pedig több mint 30 forintot fizetnek a felvásárlók, de az árak folyamatosan változnak (a termelők legnagyobb örömére az idén felfelé). A terméktanács információi szerint a tavaszi fagyok és a nyári aszály miatt a 25 ezer hektárnyi almaültetvény egyharmadában várható csak jó, vagy elfogadható termés; jellemzően ott, ahol megoldott az öntözés. A legjelentősebb almatermő területtel Szabolcs megye rendelkezik, de korszerű, jéghálóval, jégágyúval és fagyvédelmi öntözéssel ellátott almáskertek Hajdú-Biharban is vannak. Hajdúnánáson és Derecskén ilyen ültetvényeken tudakozódtunk a várható kilátásokról.

A minőségnek ára van

A derecskei Havita-Tész 95 hektárnyi almaültetvényt gondoz, melyen összesen nyolc fajtával foglalkoznak. Szabó Viktor ügyvezető arról számolt be, hogy bár náluk (a korszerű technológiának köszönhetően) a mostoha időjárás ellenére is meglesz egy átlagos hozam, sok almatermesztő ezt egyáltalán nem mondhatja el magáról. – A várható termésmennyiség 70-80 százaléka reményeink szerint étkezési minőség lesz, aminek hatvan százaléka belföldön, negyven százaléka pedig a külpiacokon talál vevőre. A léalma teljes egészében a hazai feldolgozókba kerül – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy idén (nyilván a kevesebb termés miatt) olyan árat kapnak a minőségi áruért, ami az önköltség felett tisztességes hasznot is garantál.

Kevesebbet többért

A hajdúnánási Tedej Zrt. több mint egy évtizede foglalkozik almatermesztéssel, mostanra 65 hektáron telepítettek intenzív ültetvényt, amit a legkorszerűbb termesztés-technológiával szereltek fel. – A fajtákat úgy válogattuk össze, hogy a betakarítás szakaszosan kivitelezhető legyen, a szüret kézzel, alkalmanként 100-120 fő foglalkoztatásával történik – tudtuk meg Bódi László vezérigazgatótól. Jelenleg (mint mondta) a nyári almákat szedik, melyeknek a 13 tonna/hektárra becsült hozamával bizony nem lehet dicsekedni. Az április eleji fagyok a korai fajtáknál sajnos megtették a kártékony hatásukat. Az étkezési alma részaránya náluk megközelíti a 85 százalékot, egyébként ők is hasonló felvásárlási árakról számoltak be, mint a derecskeiek. A társaságnál az idén várható hektáronkénti termésátlag almából 23 tonna, ami töredéke a tavalyi nyolcvan tonnás átlagnak. A cégvezető utalt rá, hogy a szerényebb termést valamelyest kompenzálják a tavalyinál lényegesen magasabb piaci árak.


Almafajták

  • Gála
  • Pinován
  • Idared
  • Jonagold
  • Mutsu
  • Golden
  • Jonatán

  • Hajdú-Bihar - Megkezdődött az almaszüret, és munkába álltak a sűrítményt készítő üzemek is.


    Debrecen - Amikor van magyar zöldség és gyümölcs, ne vegyünk külföldit, mert annak az ideszállítása során lényegesen több üzemanyag fogy, több szennyezés éri a környezetet mint ha a szomszédból érkezik.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában