Helyi közélet

2015.09.10. 18:18

Imaházat kapnak a muszlimok az Egyetem Sugárúton

Debrecen - Hamarosan megfelelő körülmények között gyakorolhatják vallásukat a Debrecenben élő muszlimok.

Debrecen - Hamarosan megfelelő körülmények között gyakorolhatják vallásukat a Debrecenben élő muszlimok.Az Egyesült Arab Emirátusok százmillió forintért vásárolta meg a Magyar Iszlám Közösség számára az Egyetem sugárúti háromlakásos épületet, amely tavasz óta imaházként funkcionál – tájékoztatott Bolek Zoltán a hazai közösség elnöke. Mint mondta, a helyszínről a támogató állam cívisvárosba érkező képviselői döntöttek a helyiek által ajánlott eladó ingatlanok közül. A finanszírozó választása a Debreceni Egyetem – és az ott tanuló több száz iszlám vallású magyar, illetve külföldi diák – közelsége miatt esett erre a házra.

– A jelenlegi állapot nem a legkényelmesebb, hangszórókkal közvetítünk a helyiségekbe. A sok kisebb helyett egy nagy térre, és több kisebb vizesblokkra, tisztálkodási helyre lenne szükség, illetve a vallási elvárás szerint elkülönített női részre. A belső átalakítás, tetőszerkezet- és alapjavítás költségvetési terve már elkészült, a minden igényt kielégítő imaház megvalósításához még legfeljebb százmillió forintot kell az ingatlanra fordítani – vélekedett az elnök, aki a munkálatok pontos időpontjáról egyelőre nem informált, mivel az attól függ, hogy az Egyesült Arab Emirátusok mikor tudja támogatni a renoválást. Bolek Zoltán hangsúlyozta: főként belsőépítészeti tevékenységek állnak előttük, a lakókörnyezetet és az ház küllemét alapjaiban nem változtatják meg, nem formálják a mecsetekre jellemző épületté.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában