Helyi közélet

2015.09.27. 17:19

Idén is nagy siker volt a Hadházi Káposztás Napok

Hajdúhadház - A vásártérre vasárnap kilátogató ezrek főleg a főzőversenyben résztvevők sátorai körül sürgölődtek.

Hajdúhadház - A vásártérre vasárnap kilátogató ezrek főleg a főzőversenyben résztvevők sátorai körül sürgölődtek.

Nem volt kegyes szombaton az időjárás a Hadházi káposztás napok szervezőihez, mert hiába települtek ki az árusok az eső miatt elég kevesen kerestek szórakozást a vásártéren. Nem így vasárnap, amikor már nem hullott az égi áldás, s szeles idő ellenére nagy tömeg volt kíváncsi a programokra. A megnövekedett látogatottságban persze közrejátszott a főzőverseny, melyre több tucatnyi csapat nevezett be.

Téglási kolostoros

A legérdekesebb káposztás étekről hamar kiderült, hogy versenyen kívüli, hiszen a Hajdúsági Hagyományőrző Lovasklub „káposztás rizses húsa” már számos elismerést hozott készítőinek, akik közül Szilágyi Ferenc vállalta a „szóvivői” szerepet. Kérte, feltétlenül említsem, meg, hogy klub hajdúhadházi, bocskaikerti és téglási identitású, azaz „határok nélkül főznek”. A klubtagoknak már sok dicsőséget szerzett étel, amely még a Gasztróangyal című tévéműsorban is feltűnt, a Tégláson egykor feltárt kolostorromokról kapta nevét, amit egy évtizede az ismert mester szakács, Benke Laci bácsi javasolt. A kolostoros különlegessége, hogy pácolt húsból és édes káposztából készül bazsalikommal.

A hatalmas lapos fazék mellett egy üstben sváb káposztás bableves rotyogott, melynek szakácsa csak inkognitóját megőrizve mondta el, hogy a Dunántúlról hozta a receptet magával. Különlegessége, hogy gyöngybabból készül, és nem sajnálja bele a piros paprikát, valamint csak a káposzta egyik felét dinszteli meg a hagymával, a másik felét csak az utolsó félórában teszi a már legalább két órája fővő levesbe, hogy a roppanóságát megőrizze.



Paszulyleves és juhászpörkölt

Elvétve lehetett találni a kondérok, üstök előtt nőket, így a nyírábrányi önkormányzat sátránál megörültem Szabó Jenőnének , aki káposztás „paszulylevest” készített, ahogyan azt már a mellette álló polgármester Nyíri Béla mondta. Majd hozzátette, ez hagyományos ábrányi étel. Hogy, mi a specialitása arra viszont készítője némi humorral úgy válaszolt: nyírábrányi közmunkások termelték meg hozzá a káposztát. A polgármester rátéve egy lapáttal, úgy fogalmazott: ezzel még a háborúba is lehet menni harcolni. Megkóstolva oda ugyan nem mentem, de eljutottam a kulináris élvezett igen magas fokára.

Talán ebből is kiderült, a kitelepült csapatoknál igen jó hangulat uralkodott, ami az elfogyasztott lélekerősítők mellett az ábrányiaknál egy szombati sikernek is betudható. A Nyíradonyban megrendezett Murcis fesztiválon a csapat tagja, Dusa Szabolcs első helyen végzett füstölt húsos savanyú krumplilevesével, melynek a receptjét még az érmihályfalvai nagymamájától tanulta.

A hajdúnánási Vitányi Sándor üstjében mintha toroskáposzta rotyogott volna, de a látszat csalt, mert a tavalyi ürühús édes káposztával keveredve főt már órák óta. Bár ezt az összeállítást az alkalom ihlette, de állította, nagyszüleitől látott ilyet elkészíteni, hiszen ősz elején nehéz savanyú káposztát találni. Az ürü felhasználása is törvényszerű, hiszen, ahogy mondta, a beállt fogú jószágból még tovább kellett volna főzni a Juhászpörköltet.



Pontyos töltöttkáposzta

A vásártér mögötti sportpályán sorakozó sátrak között két asszony hitetlenkedett, hogy az előttük lévő üstben a káposzta töltelékében pontyhús van. Nem tévedtek, mint azt a Nemzeti Horgászok csapatának egyik tagja, Tóth Csaba egy a hajdúsági ételekről két éve megjelent receptkönyvben is megmutatja. Az ötletet, a korábban egy ilyen főzőversenyre elkészített káposztás halászlé óriási sikere adta neki, úgy gondolta, a töltöttkáposztával is összeházasítható a ponty, és nem tévedett. Azt viszont hangsúlyozta, bár nagyrészt filézett halhúst használnak, apróbb szálkákkal találkozhatnak a különleges ételt elfogyasztók. Ezt magam is megerősíthetem, de ezzel vége is a negatívumoknak.

Ételkészítési látványosságban talán az egyik biztosítótársaság helyi fiókjának csapata tett ki legjobban magáért, hiszen Apródok álma fantázianevű ételükhöz nem akárhogyan oldották meg a malacforgatást. Egyébként káposztán sült hagymás sváb gombóchoz sütötték a malackát , amelyet már nem várhattam meg, pedig nagyon csábítóan hatott a nyárson.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában