Helyi közélet

2015.09.16. 09:37

Befektetőket csábít Debrecenbe a Tudás-Park program

Debrecen - A fejlesztési projekt a különböző iparágak innovációját hivatott erősíteni.

Debrecen - A fejlesztési projekt a különböző iparágak innovációját hivatott erősíteni.A helyi vállalatok növekedésére irányuló Tudás-Park programban a befektetésösztönzés fontosságáról tartott előadást több vállalat vezetője a Kölcsey Központban. A pályázat kiemelt területéhez tartozik a gyógyszer- és az élelmiszeripar, valamint az informatika, amelyek innovációjához befektetők bevonására van szükség.

A fejlődés titka

Szobonya Péter, az EDC Debrecen Város és Gazdaságfejlesztési Központ gazdaságfejlesztési vezetője elmondta, a tervezett öt éves időintervallumban Debrecen befektetővonzó képességének erősítését és a helyszínkereső projektek menedzselését helyezik előtérbe, hiszen ebben áll városunk tartós fejlődése. A célkitűzések között szerepel a helyi lakosság színvonalának javítása, a város népességmegtartó és -vonzó képességének erősödése, valamint az önkormányzat pénzügyi önállóságának a növekedése is. Mindezek előtt azonban a saját és a versenytársak helyzetét is alaposan elemezni kell.

Sikertörténet

Ábrahám László, a közel 1200 főt foglalkoztató, NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, a piacszerzés, a költségcsökkentés, az erőforráshiány és a csábítás (támogatások, adókedvezmények) azok a tényezők, melyek miatt érdemes külföldre menni egy befektetőnek. – A nyelvi gát leküzdése nagyon fontos feladat, hiszen csak megfelelő kommunikációval lehet célt érni. A kulturális különbségek, a jogi eltérések és az infrastrukturális hiányosságok is mind-mind olyan összetevők, amelyeket át kell hidalni. A döntést azonban minden esetben a saját szakembergárdának kell meghozni – hangsúlyozta az ügyvezető. Cégük sikere az egyablakos rendszerben és a jó szakemberekben rejlik, de figyelniük kellett a kezdeti figyelem lankadására, a gyorsan változó környezetre és a speciális munkaerő pótlására is. A vállalat jó kapcsolatot ápol a várossal is, múlt év ősszel adták át a Science Parkot, valamint az innovációs program keretében olyan nyitott laboratóriumot is létrehoztak, melyben a legmagasabb szinten nyújtanak szakmai és technológiai támogatást a kis- és középvállalkozásoknak, startup cégeknek és az egyetemi kutatóknak, hallgatóknak, hogy megvalósíthassák ötleteiket. Az NI az elmúlt évben mintegy 163 milliárd forintos árbevételt ért el.

Több befektetőt

Kozlovszky Zoltán, a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség Befektetés-ösztönzési Főosztályának tanácsadója cégük kapcsán hangsúlyozta a hitelesség és a bizalom a fontosságát a befektetői kapcsolatokban. Valós és hiteles információkat kell nyújtani az ügyfeleknek, mert mint mondta, mindig jobb ismertetni a hátrányokat, minthogy hamis előnyök felmutatásával próbálkozzanak. Céljuk, hogy új beruházókat szerezzenek Magyarországnak, amihez komoly fejlesztési stratégiára van szükség. A HIPA adatbázisával, üzletfejlesztésével, képzésekkel és K+F együttműködések elősegítésével támogatja ezt a folyamatot. A Tudás-Park projektben a Debreceni Egyetem mellett részt vesz Debrecen Megyei Jogú Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az INNOVA Észak- Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

HBN – Vass Kata


Reformok kellenek

Ábrahám László hangsúlyozta a nyelvtudás fontosságát, mint mondta, egy középfokú végzettség erős nyelvtudással már elég lenne ahhoz, hogy könnyebben elhelyezkedjenek az álláskeresők. Hozzátette: humánerőforrás tekintetében fennáll egy ellentmondásos helyzet, rengeteg munkanélküli van, de nagy igény mutatkozik munkaerőkre is, azonban a speciális szaktudással csak kevesen rendelkeznek. A befektetők vonzása és itt tartása szempontjából az angol nyelvű iskolák létrehozása, illetve a bérlakásprogram célszerű lehet, vagyis a olyan apartmanokat kell kialakítani, ahol akár egyetemi diákok is, de a befektetők is színvonalasabb környezetben –akár családdal együtt is – helyben tudnának maradni. Az ügyvezető kiemelte még, hogy az oktatásban is változtatásokra van szükség, hogy a diákság a hibabiztos megoldások mellett az új értékek előállításának jelentőségét is megtanulja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában