Helyi közélet

2015.09.16. 11:38

Az örmény mészárlás emlékezete

Debrecen - Az örmény Genodícium 100. évfordulója alkalmából, a <em>Velünk élő nemzetiségek hete</em> című rendezvénysorozat kapcsán kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban kedden.

Debrecen - Az örmény Genodícium 100. évfordulója alkalmából, a Velünk élő nemzetiségek hete című rendezvénysorozat kapcsán kiállítás nyílt a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban kedden. A kiállítás megtekinthető október 10-ig az I. emeleti kerengőben, a könyvtár nyitva tartási idejében.

Fotó: Matey István


Üldözték őket

Az örmény nép az elsők között vette fel a keresztény vallást, még az úgynevezett konstantini fordulat előtt. A saját nyelvre fordított Szentírás és istentiszteleti rend is megkülönböztette őket a környezetüktől. Amikor országuk az iszlám uralma alá került, az örményekre hitük miatt másodrendű állampolgárokként tekintettek. A 11-12. század fordulóján keresztesek foglalták el a területet, akik felekezeti alapon diszkriminálták és üldözték őket. A 16. században az Oszmán – Török Birodalom uralma három évszázadra állandósult a térség felett.​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában