Helyi közélet

2015.09.03. 17:40

Az apasági vizsgálattól a drogtesztig - CSI a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Évente mintegy 2000 igazságügyi orvosszakértői véleményt ad ki és 1200 boncolást végez a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézete.

Debrecen - Évente mintegy 2000 igazságügyi orvosszakértői véleményt ad ki és 1200 boncolást végez a Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézete.

- Az igazságügyi orvosszakértő feladata, hogy a nyomozóhatóság munkáját segítse, ha valamilyen szakkérdés merül fel. Az intézetben hét szakértő végzi a boncolásokat, köztük azt az évi 950-et, mely a váratlanul bekövetkező rendkívüli halálesetekhez kapcsolódik, amikor a halál okát kell megállapítanunk. Emellett évi 2000 igazságügyi orvosszakértői véleményt is kiad az intézet, például testi sértésről, pszichológiai vizsgálatról gyermekelhelyezéshez vagy gondnoksághoz kapcsolódóan, a toxikológiai laboratóriumban alkohológiai és drogvizsgálatok, a DNS-laborban pedig mások mellett apasági vizsgálatok is végezhetők – összegezte tevékenységüket Herczeg László intézetvezető, a Magyar Igazságügyi Orvosok Társaságának elnöke.

Hazánkban mintegy 85 igazságügyi orvos- és 30 pszichiáter szakértő dolgozik, szakvéleménnyel segítve az ügyészség és a rendőrség munkáját. A Magyar Igazságügyi Orvosok Társaságának szeptember 3-a és 6-a között a Debreceni Egyetemen rendezett kongresszusán orvosok, bírók, ügyészek, rendőrök vitatják meg a szakma aktuális kérdéseit.

A tanácskozás nyitóelőadásán Krompecher Tamás, a Debreceni Egyetem díszdoktora, a Lausanne-i Egyetem nyugalmazott professzora az asszisztált öngyilkosság jogi és társadalmi megítéléséről beszélt. A téma világszerte igen aktuális és vitatott – szögezte le. Európában eddig négy országban és az USA 5 államában legalizálták. Az előadó szerint a lakosság elöregedésével egyre aktuálisabb lesz ez a probléma, hiszen minél tovább élünk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy szenvedéssel kísérve, fájdalmak között fogunk meghalni, és amikor már nem bírjuk tovább elviselni a kínokat, szeretnénk valakitől segítséget kérni. Svájcban mindez legális, ha az öngyilkossághoz való segítségnyújtás nem önző szándéktól vezérelt, például vagyonszerzés miatt, de Hollandiában is asszisztált öngyilkosság a halálesetek 3 százaléka.

A professzor arról is szólt, hogy sok esetben a törvény és a társadalom felfogása nincs harmóniában. Példaként említette, hogy az öngyilkosság évszázadokon át bűncselekménynek számított szerte a világban. Írországban ezt 1993-ban törölték, míg Indiában csak tavaly, addig, aki túlélte az öngyilkosságot bíróság elé került, és vagyonelkobzásra ítélték.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában