Helyi közélet

2015.08.04. 10:52

Veszélyes lövedékes játékokat vizsgáltak

Debrecen - Tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjak és nyílpuskák is kaphatók.

Debrecen - Tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjak és nyílpuskák is kaphatók.

Játékfegyvereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy az úgynevezett lövedékes játékok a kémiai- illetve mechanikai biztonsági követelménynek megfelelnek-e.

Leválhat róla

Tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjak, nyílpuskák – rengeteg féle játékfegyver kapható a boltokban, ám ezek nem mindig veszélytelenek. A fegyverek többsége puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek. Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját. Azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be.

 

Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti. A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. 27 lövedékes játék közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta terméknél ellenőrizték. Hat terméknél a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért ezek fulladásveszélyt hordoznak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában