Helyi közélet

2015.08.18. 16:55

Nem kis feladat az új menzarendelet betartása

Hajdú-Bihar - Szeptembertől az önkormányzatoknak biztosítania kell a „menzarendelet” követelményeit.

Hajdú-Bihar - Szeptembertől az önkormányzatoknak biztosítania kell a „menzarendelet” követelményeit.

Többszöri halasztás után szeptemberben életbe lép az a „menzarendeletként” ismert jogszabály, mely értelmében a gyerekek iskolai étkeztetését egészségesebbé kell tenni, és gondoskodni szükséges a különféle ételérzékenységben vagy -allergiában, cukorbetegségben szenvedő diákokról. Komoly feladatról van szó, hiszen súlyos tünetek jelentkezhetnek, amennyiben az adott érzékenységben szenvedő gyerek nem a számára megfelelő táplálékot kapja. A változás során a közétkeztetésben kellő figyelem fordítandó a diétás étrendre. Orvosi igazolás ellenében az érintett diákok is ehetnek a menzán.

Debrecen készen áll

– A debreceni bölcsődések számára a menzarendelet feltételeit már 2014 szeptemberétől biztosítják. Évente átlagosan 25-40 gyermeknél fordul elő valamilyen ételintolerancia, ők leginkább tejre, tojásra, gabonafélékre vagy valamilyen gyümölcsre, zöldségre érzékenyek – tájékoztatta a Naplót a polgármesteri hivatal. Mint közlésükből kitűnik, a város 12 bölcsődéjének főzőkonyháin az ételek központi étlap és dietetikus által összeállított étrend alapján készülnek. A Honvéd Utcai Tagintézmény konyhája teljes mértékben megfelel a speciális igényű ebédek elkészítésére, adottak a szükséges személyi (diétás szakács) és tárgyi, műszaki feltételek is.

A debreceni óvodákban és iskolákban a Sodexo Magyarország Kft. étkeztet. Komáromi Csaba üzletfejlesztési és marketingigazgató tájékoztatása szerint a rendelet hatályba lépésére felkészültek, a korosztályi étlapokat és étrendeket újratervezték. – Az alap- és nyersanyagok előállítóival és forgalmazóival való egyeztetések során kiemelt figyelmet szántunk a különböző zsiradékok mennyiségére, a hozzáadott cukor- és sótartalomra, valamint az intoleranciát okozó alkotóelemekre is – mondta a Naplónak, rámutatva, hogy az újragondolt ételek próbafőzése utáni tapasztalatokat összegezve további módosításokra törekedtek az ezek előállításához szükséges eszközök megvásárolásával.



– A változásokról való tájékoztatást is fontosnak tartjuk; a partnereink jelentős részénél ez már megtörtént, és tervezzük a fogyasztókkal, a szülőkkel való konzultációt is – fűzte hozzá Komáromi Csaba. Szavaiból kiderült: a változás növekvő költségeket ró a szolgáltatás egészére nézve, ezért a Sodexo Debrecen városával is egyeztetne a rendelet hatásairól. – A jelenlegi gyakorlat szerint a közétkeztetésben részt vevők által fizetendő térítési díjat az önkormányzat határozza meg, és nincs olyan értesülés, miszerint ebben szeptembertől változásra kellene számítani – tette hozzá.

Az ételintoleranciában szenvedők száma évről évre nő. A megyeszékhelyen a jogszabályváltozástól függetlenül is naponta ötszáznál több főnek biztosítják a diétás étkezést (ez a teljes fogyasztói létszám közel 4 százaléka).

Már váltottak

– Hajdúböszörményben nem fog gondot okozni a menzarendelet hatályba lépése, ugyanis a városban már 2013 januárjától kiszervezték az étkeztetést, a Városgazdálkodási Kft. gondoskodik a körülbelül 4500 iskolás napi ebédjéről – mondta el Fórizs László, a település alpolgármestere. A kínálat változatos, „A” és „B” menü közül lehet választani, amelyben jelen vannak a speciális, diétás, allergénmentes ételek is. A főszezonban készülő 6000 adag ételből – beleértve az idősotthonokat és önkormányzatokat is – mindössze 70-100 porció igényel speciális elkészítést. Ezek főzésében dietetikus segít, jelenleg pedig két szakács vesz részt képzésen, hogy elmélyítsék ismereteiket. Szerencsére a váltás óta nem drágult a menza, az alsó tagozatosoknak mindössze 448, míg a felsősöknek 464 forintba kerül a napi étkezés.

HBN–Vass Kata


Nem tudnak érzékenyről

Hajdúszováton is zökkenőmentesen kezdődik majd a tanév, hiszen már idén januártól a jogszabályi előírások szerint működik az önkormányzati fenntartású központi konyha. Szeptembertől tehát nem szükséges új változásokat bevezetni az ételek megreformálásában és az árakban sem. – A településen nem tudunk a közétkeztetésben részt vevő ételérzékeny gyerekről, ha mégis akadna, orvosi igazolás felmutatását követően gondoskodunk majd arról, hogy a megfelelő étkezést kapja – tájékoztatta a Naplót Váradi Jenő polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában