Helyi közélet

2015.08.18. 15:09

Ismét tizenketten vannak a puszta örökös pásztorai

Debrecen - Augusztus 13-án este Balmazújvároson örökös pásztorrá választották Kordás József csikóst és Sáfián Tibor juhászt – tájékoztatta a Naplót Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere, és elküldte a választottak rövid bemutatását.

Debrecen - Augusztus 13-án este Balmazújvároson örökös pásztorrá választották Kordás József csikóst és Sáfián Tibor juhászt – tájékoztatta a Naplót Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere, és elküldte a választottak rövid bemutatását.

Kordás József csikós 1938. október 8-án született Balmazújvároson. Édesapja nagyhírű számadócsikós volt Hortobágy–Faluvéghalmán, aki a II. világháborúban életét vesztette. Édesanyja rövid idővel utána szintén meghalt. Rokonoknál nőtt fel. 8 évesen már kihajtós bojtár a falusi csürhénél. Volt juhászbojtár, csordás, 14 évesen Hortobágy Kungyörgyön csikós bojtár. Ez az időszak meghatározza a lovakkal való kapcsolatát.

Katonaság után Kungyörgyről átkerül Hortobágy–Mátára, az akkori Hortobágyi Állami Gazdaság mátai méneséhez. A további lovas élete sportlovasként folytatódik. Nagyszerű eredményeket ér el a pályafutása során. De a csikós hagyományokat még nyugdíjasként is folytatta. 66 évesen még lovagolt, a Szálkahalmi ménesnél csikós. Az újvárosi, hortobágyi pásztoréletet teljes mélységében ismeri, páratlan szellemi tudás birtokosa.

Sáfián Tibor juhász régi pásztorfamília sarja, hiszen a Sáfiánok több száz esztendeje foglalkoznak juhászattal. A családi emlékezet úgy tartja, hogy amikor először idehajtották a nyájat Erdélyből, az 1600-as évek végén, nagyon megtetszett nekik ez a vidék. Hazaküldték a bojtárokat, ők pedig itt maradtak.

Tibor harmadik gyerekként született 1943-ban. Korán munkára fogták, attól kezdve, hogy elvégezte a nyolc általánost. Amíg nem kényszerítették be apját a téeszbe, addig magatarti juhász volt. A szülei szerették volna, ha tovább tanul, de az nem érdekelte, csak a juhászat. Pedig apja mindent elkövetett, hogy megutálja. Kora tavasztól késő őszig váltás nélkül, éjjel-nappal kint volt a pusztán, és semmit sem akart megmutatni fiának a mesterséggel kapcsolatban.

A nagy legelőn mindig volt négy-öt nyájjuhász, az apjával szemben az öregek befogadták. 1961-től az állami gazdaságban dolgozott, majd magatartivá vált. Ujjai életében ezer liter számra préselték a tőgyekből a tejet. De ujjaiból mostanra elszállt az erő.

1966-tól a pásztortalálkozók közismert figurája. Mára Hódmezővásárhely, Hortobágy, Vókonya és Biharország közismert pásztorarca, magyar bajusz hordozója.

HBN


Tizenketten vannak

Hortobágy Örökös PásztoraiÁrvai Sándor juhász (Lénárddaróc), id. Garai János csikós (Hortobágy), id. Garai Lajos csikós (Hortobágy), Kordás János csikós (Balmazújváros), Kordás József csikós (Balmazújváros), Máró Gábor gulyás (Hajdúnánás), Molnár Imre gulyás (Hortobágy), Németi János juhász (Balmazújváros), Oláh István juhász (Hajdúböszörm.), Sáfián Tibor juhász (Csökmő-Kóróssziget), Tóth Gyula juhász (Hajdúszoboszló), Tóth József juhász (Hortobágy)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában