Helyi közélet

2015.08.14. 13:29

Ingyenes családi nap keretében Debrecenbe érkezik a Színezd át!

Debrecen - „<em>Le kell győzni a rossz reflexet, mert tükrünké válik a környezetünk.</em>”

Debrecen - „Le kell győzni a rossz reflexet, mert tükrünké válik a környezetünk.

Nincs eredendően lopógén, vagy gonoszság, a közeg befolyásolja az ember személyiségét” – fogalmazott Miklósa Erika, akit az emberi erőforrások minisztere kért fel, hogy legyen a Színezd át! utazó programsorozat budapesti állomásának helyi fővédnöke. A világhírű operaénekes örömmel vette és büszkén vállalta a feladatot, hogy személyiségével képviseljen egy a tolerancia és a közös hang megtalálásának fontosságáról szóló ügyet.

– Minél szélesebb a társadalmi nyitottság, annál inkább csökkennek a rossz tapasztalatok, ha meg nem is szűnnek – véli a szerdán Debrecenbe érkező program fővárosi védnöke. – A saját gondolataink átformálása az első lépés, a második, hogy ismerőseinknek számoljunk be saját pozitív élményeinkről. Igyekszem sok példát felmutatni, amitől jó irányba változik a hozzáállásuk. A személyes tapasztalat még ennél is erősebb. Nemrégiben zöldségesnél jártam, és amikor bejött egy roma gyerek, nyomban bekapcsolt bennem egy vészjelző, hogy jobban figyeljek a holmijaimra. Amikor az autóhoz értem, utánam szaladt a fiú az egyik bennhagyott zacskóval. Mélységesen elszégyelltem magam. Senkivel sem lehetünk előítéletesek. Tanító példa erre az a pár, akit a kislányunk örökbefogadásakor ismertünk meg. A cigány fiatalok nagyon tartottak attól, hogy hogyan kezeli őket a tizenhat másik ember a felkészítőn, amelyen mindenkinek meg kellett nyílnia. A tanfolyam végén megkönnyeztük, ahogyan meséltek a kezdeti félelmükről és annak feloldódásáról – avatott be Miklósa Erika, aki értékeli, hogy nem a fővárosban kezdődik a Színezd át! program. „A vidéki emberek fogékonyak, nyitottabbak, ha le akarom egyszerűsíteni, így értékelnek: rendes ember vagy, vagy nem. Mindenkinek így kellene.

Az érzékenyítő programokkal, koncertekkel teli ingyenes családi napot augusztus 19-én a Békás-tó mellett rendezik meg, míg a Kossuth téren 20 órától látható a Somnakaj különleges roma musical.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában