Helyi közélet

2015.08.05. 13:35

Faragott alkotásokkal gazdagodott Konyár

Konyár - ​A háborúban fogságba esett hadifoglyok emlékét hirdető műalkotással és míves, faragott köszöntő táblákkal gazdagodott Konyár.

Konyár - ​A háborúban fogságba esett hadifoglyok emlékét hirdető műalkotással és míves, faragott köszöntő táblákkal gazdagodott Konyár.

Az idei, VI. konyári fafaragó táborban részt vett szorgos fafaragók kezei közt születtek ezek a látványos produktumok. A július 27. és augusztus 1. között tartó tábor művészei a település visszajáró vendégei: Deczki Kálmán művészeti vezető, Győri Balázs alkotó, aki egykori hűséges tanítványaival – Rácz Máté, Mikó Imre, Szőnyi Sándor, Horváth Zsolt – érkezett remekelni.

A háborús téma családi vonatkozású

Deczki Kálmán fafaragó művész öt napon keresztül készítette és szépítgette a modern, kortárs művészeti galériába is beillő, hadifoglyok emlékét hirdető alkotást.

– A geometrikus vonalakat meghökkentésnek, figyelemfelkeltésnek szántam. A lágyabb, kerek formák nem alkalmasak az idei témavilág megjelenítésére. Minden áldozat életének külön története van. A kockákon megjelenő ágak a szerteágazó életutakat jelölik, a fehérek a hazatért, a feketék az elhunyt katonák szimbólumai. A középen kirajzolódó keresztet kegyeleti célzattal formáztam – fogalmazott a művész. A mester a témáról szólva azt is elmondta, hogy személyes kötődése is van hozzá, mert a nagypapája is a Don-kanyarban esett fogságba.

A tehetségen túl kitartás is szükséges

Gyakorlatiasság, jó szakmai tudás – ezek a muníciók is kellenek az eredményes alkotáshoz Győri Balázs szerint.

– A községtáblák tetőgerincén azokat a szimbólumokat próbáltam megjeleníteni, amelyek a könyvtárkapun is helyet kaptak (ló, nap, lósárkány). Ezek a lények a védelmező, óvó szerepet hivatottak betölteni. A táblák betűi sötétek, a háttér világos tónusú lesz. Egységes szín fogja jellemezni az alkotásokat. A fafaragó szakma tanításában jelentős mérföldkőnek számítanak a tábori élmények, mert ezen a közösségi színtéren egyaránt megvitathatók a szakmai újítások, és a folyamatos kutatások eredményei – hangsúlyozta a nádudvari mester.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában