Helyi közélet

2015.08.05. 11:32

Ebből lehet majd igazán jó kenyér

Debrecen - Tavaly a takarmánybúza, idén viszont az étkezési minőség került jelentős túlsúlyba.

Debrecen - Tavaly a takarmánybúza, idén viszont az étkezési minőség került jelentős túlsúlyba.

Hatalmasat változott egy év alatt a hazai búzapiac az időjárás miatt. Míg tavaly a sok csapadék hatására 65-70 százalékban takarmánybúza termett és az étkezési minőség csak 30-35 százalékot tett ki, addig az idei szárazabb viszonyok között éppen megfordult az arány.

Fordult a kocka

Rendkívüli helyzet alakult ki tavaly a hazai búzapiacon annak nyomán, hogy a sokszor özönvízszerű nyári felhőszakadások valósággal „kilúgozták” a búzát. Ezért a mintegy 5,2 millió tonnás múlt évi össztermés 60-65 százaléka takarmányminőségű lett, míg az étkezési búza mennyisége csak 30-35 százalékot tett ki. A malmok mintegy 1,2 millió tonnás éves őrlési szükséglete így is megtermett, de iparági vélemények szerint a nagy verseny miatt nem zárható ki, hogy esetenként olcsóbb takarmánybúzából készült lisztek is forgalomba kerülhettek. Az idén teljesen más a helyzet. A gazdálkodók több búzát arattak le a vártnál, az igazán látványos változás azonban a minőségben mutatkozik meg, mivel a malmi búza aránya most megközelíti a 70 százalékot.

Nem kell aggódni

Az állattenyésztőknek nem kell aggódniuk a mennyiségi csökkenés miatt, mivel az éves takarmánybúza-igény 700-800 ezer tonnára tehető, és még tavalyi készletek is vannak a raktárakban. Bár a 41-42 ezer forint közötti tonnánkénti mai fizikai piaci árak valamennyivel magasabbak a 40 ezer forint alatti tavalyi indulóáraknál, a mai árviszonyok ágazati előrejelzések szerint stabilnak tűnnek, így rövidtávon jelentősebb ármozgás nem várható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában