Helyi közélet

2015.08.16. 13:37

A „bölcsőjét” gazdagító költő

Püspökladány - Egy életnyi szellemi terméket ajándékozott szülővárosának Vántsa Zoltán.

Püspökladány - Egy életnyi szellemi terméket ajándékozott szülővárosának Vántsa Zoltán.

„Nekem két falut adott az Isten, Balmazújvárosban avattak ifjúvá, de a bölcsőm Püspökladányban ringott” – indokolta Vántsa Zoltán költő, hogy miért a ladányi önkormányzatra bízta teljes szellemi örökségét. – Ott ma is sértetlenül áll a ház, amelyben világra segített a bába 1935 nyarán. A háború után gyakori látogatója lettem e településnek és mindig szeretetteljes fogadtatást, figyelmet kapok. Kötődöm ide a sárréti emberek közvetlensége miatt is – mondta az alkotó, aki a szülővárosából elszármazottak júliusi találkozóján vette át ünnepélyes keretek között Dombi Imréné, polgármestertől elfogadó nyilatkozatot. A szellemi végrendelet szerint a művész összes verse, tulajdonában lévő sajtótermékek, antológiák, könyvek, publikációs lapok, magnetofon és videó­szalagok, munkásságával kapcsolatos oklevelek, kitüntetések, költőtársaitól nevére dedikált kötetek az örököshöz kerülhetnek és a városvezetés azokkal a kultúra területén legjobb belátása szerint szabadon rendelkezhet.



Ez jelen pillanatban is több mint ezer verset jelent, annak ellenére, hogy „késői pályakezdőnek” tartja magát – a 80-as évek végétől kezdett el rendszeresen írni. Amikor kérdezem, mégsem termékeny pályája egyik eredményét emeli ki, hanem rávágja, az édesapjára a legbüszkébb. Vántsa Zoltán postatisztviselő hősiesen kiállt a hozzá közel állók mellett a II. világháború utáni súlyos időkben. Vántsa Zoltán saját eredményei közül pedig az egyesületi nívódíj II. fokozatát és a nívódíj I. fokozatát emelte ki.

Emlékeim fogságában

„Ihletőm a múlt és a jelen, a változó világ, a küzdő-gyötrődő emberi lét, a gyermekek mesevilága és nem utolsó sorban a mindenek felett álló, örök mozgató, a mi jóságos Istenünk, akinek létünket, jelenünket és jövőnket is köszönhetjük. Sok verset írtam a szépről, a nemesről és a jóról – gyakorta kilátástalanságot megjelenítő pesszimizmussal – de mindenképpen azzal a célzattal, hogy aki olvassa, annak lelkében harc induljon meg minden rossz ellen” – vallja magáról a Debreceni Postahivatal nyugalmazott vezető jogtanácsosa, aki több mint hetven éve él, alkot a cívisvárosban.

Legfrissebb terve szerint 160 válogatott versét adja át a püspökladányi önkormányzatnak, amely remények szerint Emlékeim fogságában címmel adja majd ki.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában