Helyi közélet

2015.07.14. 16:39

Tanösvény és állatpark is lesz a böszörményi tanyán

Hajdúböszörmény - Hamarosan őshonos állatok népesítik be a Hajdú Tanyát.

Hajdúböszörmény - Hamarosan őshonos állatok népesítik be a Hajdú Tanyát.

Egykor egy helyi téesz telephelye volt, majd sok évig kardalészában maradt, míg a kistérségi start-munkaprogram mezőgazdasági projektjében újra hasznosult és benépesült a Külső-Újvárosi útról megközelíthető Hajdú Tanyának elnevezett gazdaság.

A 9 hektáron elterülő tanya, az állatállomány, és a hozzá kapcsolódó 34 hektárnyi művelt terület 294 embernek ad munkát, és 6600 fő napi étkezését fedezik az ott megtermelt zöldségekből a központi konyhákon. Hárommal kezdték, mára 17 féle zöldséget termelnek, köztük a fűszerpaprikát, amit értékesítenek. 15 ezer darab virágot neveltek fel a város tereit szépítendő; búzát és takarmánynövényeket is termelnek, előbbivel az egyre bővülő állatállományt etetik. Birkák, szürke marhák, sertések már most is a tanya lakói, emellett a régi magyar fajtákból álló mangalicatenyészet is gazdagítja majd a telepet. No és egy olyan állatpark, amit a helyi óvodások és kisiskolások látogathatnak majd.

Pávától a nanduig

– A kistérségi start-munkaprogram mezőgazdasági projektjében tanösvény kialakítását kezdte meg a Városüzemeltetési Intézmény – tájékoztatott Demeter Ferenc telepvezető.

– A tanösvény útvonalára kilátogatók különböző állatfajokkal találkozhatnak, betekintést kaphatnak az állatok életébe, akár fél napot is eltölthetnek majd ott. A tanösvény egy filagóriától indul, a következő pont a pávaház, ezután a hazánkban igen ritkán előforduló állatfajok, a nandu és a strucc következnek. Ezt követően a lábasjószágok őshonos fajainak bemutatása kap főszerepet, végezetül a szamár, a póniló, a magyar tarka a szarvasmarha, a szürke marha, a racka juh, a merino juh, a mangalica sertés különböző fajait tekinthetik meg az érdeklődők, sőt báránysimogató is lesz. A patás állatfajok beszerzése és a tartási helyek kialakítása már megvalósult, a szárnyasok beszerzése jelenleg is tart – vázolta a majdani látnivalókat. Kiemelte, hogy kész a vizesblokk, amely alapvető egy gyermekcsoport érkezésekor.

A telepvezető elmondta, hogy Böszörmény mezővárosi jellege indokolja a hagyományőrző program és a bemutató megvalósítását, mert az a tapasztalat, hogy a legtöbb gyerek csak a boltban látja az élelmiszeralapanyagokat, és már nem minden nagyszülő udvarában állnak rendelkezésre az őshonos állatok.

– Nagyon örülünk, hogy nem rombolunk, hanem ismét építhettünk ezen a telepen; őseink épületeit, gazdaságát és tevékenységét vihetjük tovább – mondta a telepvezető. Kérdésünkre, hogy az ott dolgozó közfoglalkoztatottak vajon milyen eséllyel végezhetnek itt jövőre is munkát, megtudtuk, hogy olyan ütemben bővül a termelés a telepen, nő a megművelt terület, hogy aki akart, az maradhatott eddig is a „munkakörében”. Sőt, jelenleg kicsit kevesebben vannak, mert aki teheti, szezonális munkát is vállal a törvény adta lehetőségek szerint, közmunka mellett.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában