Helyi közélet

2015.07.01. 10:56

Nem lennénk az állattenyésztők helyében

Debrecen - A MOSZ vezetői szerint viharfelhők gyülekeznek a hazai állattenyésztés felett.

Debrecen - A MOSZ vezetői szerint viharfelhők gyülekeznek a hazai állattenyésztés felett.Zuhanó tejárak, becsődölt feldolgozók, romló értékesítési lehetőségek, fogyó takarmánytermő területek. A hazai állattenyésztők jelentős hányada igen komoly, a termelésük további fenntartását is veszélyeztető piaci és szabályozási problémákkal néz szembe.

Negyedével csökkent

A tej felvásárlási ára egy év alatt a negyedével, több mint 25 forinttal lett alacsonyabb. A tejtermelőknek beígért támogatások összege ugyan emelkedik (mintegy 4-6 forinttal kilogrammonként), de ez az emelkedés a töredékét sem fedezi a bekövetkezett árcsökkenésnek. Ráadásul a magyar tejágazat nem lett a tejkvóta kivezetése nyertese sem, mint ahogy azt az illetékes minisztérium vizionálta. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint nem oldódott meg az ÁFA csalt tejek kérdése sem, a tisztességes hazai termelők képtelenek versenyezni ezekkel a termékekkel. A tej hazai felvásárlási ára a legalacsonyabbak között van az EU-ban, ennek ellenére a drágább tejből külföldön előállított és ideszállított tejek kevesebbe kerülnek a boltok polcain.

Fényévnyi távolságra

A sertéságazat fehérítése érdekében hozott intézkedések az elmúlt években minimálisan „növelték” ugyan az állomány létszámát, ugyanakkor a sertésállomány még mindig fényévnyi távolságra van a 2020-ra kitűzött 6 millió sertéstől. Már lassan 3 éve került meghirdetésre a sertésstratégia, de ezen időszak alatt még a 2010-es kormányváltáskor meglévő állomány nagyságát sem sikerült megőrizni. Ma Magyarországon a sertések háromnegyedét, a tejhasznú tehenek több mint 80 százalékát a gazdasági szervezetek tartják. A MOSZ szerint ők azok, akiket a földművelésügyi miniszter látni sem akar, őket sújtja a földhasználat erőszakolt átalakítása, tőlük veszik el a földet - tartsanak akármennyi állatot, a földterületük nem haladhat meg egy maximált értéket, így folyamatosan veszítik el az állattenyésztésük takarmánybázisát -, tőlük vonták el a területalapú támogatások jelentős részét és minden jel szerint a meghirdetendő vidékfejlesztési jogcímek is diszkriminálni fogják őket. Ezen állattartók azonban hatalmas ellenszél ellenére is kitartanak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában